Hírek

Szűkre szabott költségvetés

Alaposan megnyirbálta a VII. kerületi önkormányzat idei költségvetését a gazdasági válság. Ennek ellenére az ország önkormányzatai közül elsőként és az ellenzéki képviselők támogatásával fogadták el a büdzsét. Fejlesztéseiket a korábban elnyert uniós pályázatokból és bankhitelekből fedezik, mintegy háromszázmillió forintos önrésszel. Felújítják a Hernád utcai iskolát, s befejezik a Kertész utcai tanintézet munkálatait. A szociális intézményekben is korszerűsítenek, s több közterületük is megújul, ilyen a Hernád, a Barcsay és Szinva utca, valamint a Carl Lutz park. (B. R.)

 

Könnyebb lakáshoz jutás

A XIII. kerületi képviselők a napokban módosították a lakáshoz jutás támogatásáról szóló rendeletüket, húsz százalékkal megemelve a kamatmentesen felvehető hitel összegét. Bővül a támogatható lakásigény mértéke is, az igénylő és a vele együtt élő családtagok számától függően. Eszerint 1-3 személy esetében legalább egy, legfeljebb három lakószoba, négy személy esetében legalább kettő, legfeljebb négy szoba adható. A kölcsön mértéke a három- és annál több gyermekes családok, illetve kétgyermekes, s harmadikat vállaló fiatal házasok esetében az eddigi másfél helyett 1,8 millió forint; a kétgyermekes vagy kettőt vállalók esetében pedig 1,2 millió, míg az egygyermekes családok vagy az egy gyermeket vállaló fiatal házasok esetében egymillió forint; a gyermektelen házasoknál vagy az egyedülállók esetében 500 ezer forint lesz. A kölcsön összegét 600 ezer forintig legfeljebb öt, afölött pedig legfeljebb tíz év alatt kell visszafizetni. (K. A. I.)

Tovább bővül a kispesti térfigyelő rendszer

Idén újabb kamerákkal bővül a XIX. kerületi térfigyelő rendszer. Az önkormányzat a 2007-től működő hálózat üzemeltetésére együttműködési megállapodás kötött a rendőrséggel. Idén a Hunyadi téri játszótér és a kispesti uszoda környékére, a Határ út–Mészáros Lőrinc utca kereszteződésébe, a Corvin körút Üllői út felőli részére, a Csengő utca végébe, s a Kós Károly térre telepítenek kamerákat. A tervek szerint legkésőbb az ősz végére mindegyik működhet. (Munkatársunktól)

A Hunyadiba került a Fadrusz-mellszobor

A XVIII. kerületi Hunyadi Mátyás Gimnázium névadójáról készült Fadrusz Jánosmellszobrot adományozott az alma maternek egy egykori diákja, Puskás István, Pestszentlőrinc támogatásával. Maga kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy odaajándékozná a tulajdonában lévő bronz mellszobrot. Az iskola kiszépítette az aulát, ahol Árvay Zoltán festőművész (volt „steinmetzes diák”) álmodta meg és készítette el a reneszánszot idéző posztamenst és emléktáblát. A szobrot a Fadrusz-műteremből Kisfaludy Stróbl Zsigmond szerezte meg, majd a lányának ajándékozta, aki a 90-es évek végén bocsátotta árverésre, így jutott Puskás István birtokába. (K. A. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.