Gyurcsány Ferenc: A Fidesz a káosz apostola lett

Rendkívül erőteljes előadást tartott tegnap este Gyurcsány Ferenc, aki lényegében most először szólalt meg nyilvánosan háttérbe vonulása után. A volt kormányfő úgy fogalmazott: a Jobbik megfertőzte a Fideszt. Az őszödi beszédéről pedig úgy vélekedett, hogy az nem volt elég bátor.

Vastapssal fogadták tegnap kora este a Belvárosi Szabadegyetem rendezvényén Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt az elsősorban nyugdíjasokból álló közönség tagjai. Ez az esemény volt az utóbbi hónapokban az első olyan Gyurcsány-fórum, amelyet nem zárt körben tartottak. A volt kormányfő aktív résztvevője ugyan a szocialista kampánynak, de eddig leginkább csak zárt ajtók mögött szólalt fel.

Az eseményen, ahol megjelent Vitányi Iván és Bauer Tamás is, Gyurcsány egyebek mellett azt mondta: az áprilisi választásnak történelmi tétje van. „A rendszerváltáskor megfogalmazott vágyaink nem teljesültek teljesen. Az alkotmányos forradalom sikerült, de nem történt meg a szociális és az erkölcsi forradalom”, mondta. Épp ezért – tette hozzá – szükséges a rendszerváltás korrekciója. A Jobbik politizálása destruktív, a szélsőjobboldali pártot nem a rendszerváltás eredményeinek folytatása, hanem a vele való szembenállás határozza meg. A Fidesz és a Jobbik között nincs érdemi elhatárolódás. A Fidesz nem tudta pacifikálni a Jobbikot, inkább a Jobbik fertőzte meg a Fideszt. Nehéz meghatározni, hol a határvonal közöttük.

Gyurcsány Ferenc fölidézte Orbán Viktort is, aki korábban a Jobbikot becsületes, nemzeti érzelmű fiataloknak nevezte, és sok sikert kívánt nekik. „Gratulálhatunk Orbán Viktornak, amit akart, sikerült, a Jobbik valószínűleg parlamenti párt lesz.” Gyurcsány szerint egyébként a baloldalnak nincs Orbán-fóbiája: „nem én félek a vele való találkozástól, ő fél velem találkozni”.

Gyurcsány ugyanakkor arról is beszélt, hogy van olyan eleme a Fidesz politikájának, amit lehet tisztelni. „De azt is tapasztalom, hogy ha a Fidesz gesztust lát, azt gyengeségnek veszi. A Fidesz csak az erő nyelvét érti.”

Ami az MSZP-t illeti: Gyurcsány szerint az MSZP stratégiájának centrumában a rendszerváltás illúzióiért való kárpótlás is szerepel, és „amit 2006-ban csináltunk, a legprogresszívabb törekvés volt. Mert a polgári modernizáció célja húzódott meg mögötte. A legpolgáribb politikát a 2006 utáni, általam vezetett kurzus csinálta”.

Gyurcsány Ferenc leszögezte: a világ nagy kérdéseiben az MSZP áll a jó oldalon. Az igazság mércéje ugyanis, tette hozzá, nem a többség.

„Ha van titok, ami felemel egy nemzetet, az nem a kormányban, hanem az emberekben van. Meg lehet ígérni, hogy lehet otthon pálinkát főzni, de ez nem egy nemzeti vízió. Az elmúlt négy évben kaptam hidegetmeleget, pofonokat, volt, amit megérdemeltem. De ha van a Fidesznek történelmi bűne, akkor az, hogy az elmúlt négy évben a rendetlenség és a káosz apostola lett.”

A volt miniszterelnök beszélt arról is, hogy ha az MSZP nem győzne a választáson, akkor nem a Parlamenten kívül, hanem a falakon belül kell olyan keménynek lennie, ahogy azt a demokratikus keretek engedik. „Majd lehajtjuk a fejünket, mert mertünk autópályákat építeni?! Nem! Azt mondjuk Kósa polgármesternek, hogy magának vagy szemüveg kell, vagy több becsület.”

Egy a közönségből érkező kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc azt mondta: nem kritizálja párttársait. Ha valakivel baja van, akkor azt a megfelelő fórumon elmondja. „Szövetségesek vagyunk, és lojálisnak kell lennünk egymással a baloldalon”, tette hozzá. Egy, az őszödi beszédet firtató kérdésre úgy reagált a volt kormányfő, hogy a beszédet a hazaszeretet vezette. „Egy baj volt vele: nem volt elég bátor.” Ami a kiszivárogtatást illeti: „valakik elárultak, ha tudnám, kik, elmondanám. De merítsenek erőt az őszödi beszédből. Végül mindig a jók győznek, és mi vagyunk a jobbak”, mondta végezetül.

Gyurcsány Ferenc és Steiner Pál
Gyurcsány Ferenc és Steiner Pál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.