Fehér füst a terézvárosi kéményügyben

Egy, a társasházak és a kéményseprők közötti megállapodásnak köszönhetően a közelmúltban végre sikerült megoldást találni Terézváros egyik legégetőbb problémája, a kéménykorszerűsítés anyagilag is vállalható megoldására.

A VI. kerületi lakóközösségek és a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz) közötti, régóta húzódó konfliktus oka az volt, hogy a biztonságos üzemeltetés érdekében a füstelvezetők korszerűsítésére, javítására előírt munkálatok elvégzése szinte vállalhatatlan terhet rótt a társasházakra. Az akár több tízmillióra rúgó költségeket ugyanis a lakóközösségek képtelenek voltak vállalni. Emellett az is gyakori gond volt, hogy a szabályokat a Főkétüsz és a társasházak közös képviselői is másképp értelmezték. Tavaly a kerület 225 patinás társasháza kapott támogatást különféle felújítási munkálatokra az önkormányzattól. Ennek harminc százalékát kifejezetten kéményfelújításra, az életveszélyes állapotok megszüntetésére igényelték a lakóközösségek, ám ez sem bizonyult elegendőnek.

Látva a problémát, az érintettek tárgyalóasztalhoz ültek, s hosszú egyeztetés után sikerült megállapodniuk egy sor fontos kérdésben. Az önkormányzat, a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt., a Társasházi Tulajdonközösségek Egyesülete, valamint a Főkétüsz között olyan megállapodás született, amely maximálisan figyelembe veszi az érvényes jogszabályokat, ugyanakkor könnyebben kezelhetővé teszi a napi problémákat.

Eszerint a szakhatóság minden esetben írásba adja, melyek az azonnali beavatkozást igénylő – például a közvetlen életveszélyt elhárító –teendők, és melyek illeszthetők bele a hosszabb távú felújítási tervekbe. Egyebek mellet tisztázták például, hogyha egy új építkezés miatt a szakhatósági eljárás során a szomszédos épület kéményére magasítást ír elő a Főkétüsz, úgy annak költségeit az építtetőnek kell állnia. Nem pedig annak a társasháznak, amelyik érdektelen a beruházásban, így indokolatlanul fizettetnék meg vele a munkát. A korábbiakhoz képest az is módosulás, hogy a Főkétüsz – jogszabályváltozásra hivatkozva –csak akkor írhat elő újabb átépítést egy korábban már átvett kéményre, ha valamilyen változás önmagában is megköveteli azt.

A kémények és a feltételek is biztonságosak
A kémények és a feltételek is biztonságosak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.