Korrupcióra vadászik a K-Monitor

Interaktív felületet is találnak az olvasók a megújult K-Monitor honlapon, ahol a korrupcióval kapcsolatos történeteket, bejelentéseket várják. Léderer Sándor a K-Monitor Független Korrupciófigyelő Iroda képviseletében tegnap azt hangsúlyozta: arra szeretnének lehetőséget teremteni, hogy az oldal látogatói megoszthassák a nyilvánossággal a saját tapasztalataikat.

Magyarországon egyelőre kevéssé ismert eszköz a „whistleblowing“ (a vészharang kongatása) – mondta Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért adatvédelmi és információszabadság programvezetője hangsúlyozva: fontos lenne, hogy a munkavállalók nálunk is nyilvánosságra hozzák azokat az információkat, amelyek a munkáltató által elkövetett valamilyen szabálytalanságra utalhatnak. Maga sem tagadja, hogy ez a dolgozóra nézve többnyire nem maradna következmények nélkül, pedig igen fontos csatornák nyílhatnának meg.

A k-monitor.hu oldalon hamarosan korrupciós térkép is lesz, amelyen az adatbázisban található, valamely megyéhez vagy településhez kötődő cikkek jelennek meg. Újdonság az oldal jobb felső sarkában található kárszámláló is: itt a sajtóban megjelent írások alapján összegzik, hogy a korrupciós ügyek miatt mekkora veszteség érhette az országot.

A honlapon jelenleg mintegy 11 és fél ezer cikk található, és ezek közül több mint három és fél ezer tavaly született. Az elmúlt esztendőben a legtöbbször Zuschlag János, Hunvald György és Kocsis István neve szerepelt valamely korrupciós üggyel kapcsolatban.

Léderer közlése szerint nem érik be a passzív szemlélő szerepével, mert akkor, ha a tényfeltárás megállt valahol, de az ügyet indokolt lenne folytatni, feljelentést tesznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.