Vona és Mesterházy fej-fej mellett

A miniszterelnök-jelöltek közül Orbán Viktor megítélése a legkedvezőbb. Népszerűségi indexe a második a rangsorban. Navracsics Tibor rokonszenvesebbé vált, Demszky Gábor visszaesett a rangsor utolsó előtti helyére. Népszerű politikus továbbra sincs, az élen álló Sólyom László pontszáma sem éri el az ötvenes, semleges értéket.

A választási kampány eddig nem rendezte át a politikusok népszerűségi rangsorát. Szerepléseikre a saját párthívek egyre erősödő rokonszenvvel, az ellenoldal támogatói mind nagyobb ellenszenvvel reagálnak. Ugyanakkor ezek a változások nem jelentősek, hiszen már a korábbi hónapokban is elég végletesek volt a pártok frontembereivel kapcsolatos vélemények. Így aligha lehetnek már sokkal karakteresebbek az Orbán Viktorral kapcsolatos választói érzelmek. Mind a Fidesz, mind az MSZP támogatóinak majdhogynem egységes és osztatlan álláspontja van vele kapcsolatban. Az ellenzéki párt szavazói 81, a kormánypártiak 12 pontra értékelik.

Ugyanakkor az tény, hogy az évértékelő beszéd és az azt követő nyilatkozatok a szocialistákra hatottak, körükben 8 ponttal lett kisebb a népszerűségi mutatója. Ez a legnagyobb pontszámváltozás az elmúlt egy hónapban, más politikusok semmilyen körben nem nyertek és nem veszítettek ilyen mértékben.

Mesterházy Attila 2-3 pontot javított sajátjai, a bizonytalan választópolgárok és a kisebb pártok támogatói körében, ugyanennyit veszített a Fidesz táborától. Az MSZP kormányfőjelöltje összességében 30 pontot ér el, s ezzel a ranglista első felében található.

Ugyanezt a pontszámot éri el Vona Gábor s alig marad le Bokros Lajos (28 pont). Vona egyre nagyobb szimpátiát élvez a Jobbikosok körében, most 77 pontos. E magas rokonszenvindex jelzi, hogy a nemzeti radikális párt elnöke szinte ugyanakkora összetartó erővel rendelkezik, mint Orbán a Fidesznél.

Bokros Lajos is jól áll az MDF-eseknél, de a tőlük kapott 70 pont a végelszámolásnál elég keveset ér – lévén a párt tábora viszonylag kicsi. Az MSZP támogatói is kedvezően értékelik (55 pont), olyannyira, hogy a párt politikusait követően a népszerűségi sorban ő következik. A Fidesz támogatói elég messzire érzik magukat Bokrostól, csak 17 pontot kap s ezzel a kormánypárti politikusok között helyezkedik el. Az MDF kormányfőjelöltje a magukat liberálisnak vallók körében 33 pontos, de a középen lévők is átlag felett (30 ponttal) értékelik. A konzervatív gondolkodásúak viszont kevéssé szimpatizálnak vele – tőlük csak 23 pontot kap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.