Már nem az MSZP az első számú ellenfele a Fidesznek?

Szigorú következményei lesznek az MDF-ben a „kibeszélésnek”, a többségi akarat ellen tett minden lépésnek – így döntött a demokrata fórum országos választmánya péntek délután. Vagyis: megállapodás született. Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje lapunkkal azt közölte: ők nem pártokkal, hanem az emberekkel akarnak szövetséget kötni. A Fidesz viszont bizonyosan nem akar a Jobbikkal, semmilyen szinten: úgy tudjuk, március 15-től Orbán Viktor is rákényszerül annak kimondására: a fő ellenfél a szélsőjobboldali párt. Kövér László már azt is elismerte, hogy a Jobbik aktivistákat is elhódított tőlük.

Kövér László csütörtök este elismerte, hogy a Fidesz számára komoly kihívást jelent a Jobbik. A Fidesz aktivistái és segítői közül többen is átpártoltak a szélsőjobboldali párthoz.

„Az első számú ellenfél az MSZP” – a kiszivárgott hírek szerint Orbán Viktor erre figyelmeztette a fideszes politikusokat a legutóbbi frakcióülésen. Nyilván azért is, mert ma lesz az MSZP hivatalos kampánynyitó rendezvénye, ahol évértékelőt mond Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt. A ciklust lezárva pedig Bajnai Gordon miniszterelnök szólal fel hétfőn, az utolsó parlamenti ülésnapon.

Ugyanakkor a Fidesz elnöke nyilván nem véletlenül mondta el minden interjújában, sőt az országértékelő beszédében is, hogy a Jobbikra leadott szavazat „elvesztegetett voks”. Hozzátette azt is, hogy április 11-én mindkét szavazatra (a listásra és az egyéni jelöltre leadott voksra is) számít a Fidesz. Pártbéliek elmondása szerint is „fenyegető rémkép” számukra, hogy a jobboldalon egyre többen gondolkodnak arról, hogy megoszszák a szavazatukat a Fidesz és a Jobbik között, veszélyeztetve ezzel a fideszesek által vágyott kétharmados győzelmet.

Erre erősített rá a Nézőpont Intézet felmérése is: nemcsak az figyelmeztető jel a Fidesznek, hogy február második hetében szignifikánsan csökkent a támogatottsága, hanem az is, hogy a Jobbik potenciális tábora már 20 százalékos, szemben az előző heti 14 százalékkal.

Forrásunk szerint a Fidesz a rendteremtés terén nem képes szalonképesen versenyre kelni a Jobbikkal és természetesen a Magyar Gárdával. Épp ezért azt kell hangsúlyozni, a Jobbik nem kormányzóképes, szemben a Fidesszel. Ezt az érvelést gyengíti, hogy Vona Gáborék rendre bemutatják programjuk elemeit és „árnyékkormányuk” minisztereit. (Tegnap sajtótájékoztatón mutatták be Gyenes Géza egészségügyiminiszter-jelöltet, aki korábban a Magyar Orvosi Kamara főtitkára volt.)

Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke a Magyar Írószövetség Bajza szalonjában csütörtök este azt mondta: a Jobbik – amely szerinte az elmúlt nyolc év kormányzásának szükségszerű következménye – elsősorban nem a Fideszre nézve kihívás, hanem a demokráciára. Ugyanakkor –hangsúlyozta – a fiatal korosztályokat tekintve a Fidesz számára is kihívást jelent a Jobbik. Vannak olyan radikális gondolkodású, türelmetlen, elkeseredett emberek, akik korábban a Fidesztől várták, hogy „elzavarja ezt a leszerepelt kormányzatot”, ám mivel ez nem sikerült, ma már olyan politikai erőt keresnek maguknak, amelyben a saját vágyaikat látják visszatükröződni. Kövér elismerte azt is, hogy aktivistáik és segítőik közül többen is átpártoltak a Jobbikhoz. „Ők nem létszámban jelentenek nagy veszteséget, hanem az elkötelezettségük miatt”, mondta.

Úgy tudjuk, általános vélemény a fideszesek között, hogy erősíteni kell a Jobbik elleni offenzívát, s március 15-e után, a kampányfinisben valószínűleg már Orbán Viktor is rákényszerül annak kimondására: a fő ellenfél immáron a Jobbik.

Kövér László (középen) a Magyar Írószövetség szalonjában
Kövér László (középen) a Magyar Írószövetség szalonjában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.