Felügyelőbiztos jöhet az MTV élére?

Mint azt korábban megírtuk, a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése értelmében vezető tisztségviselő nélkül működik a Magyar Televízió. A jelenlegi ügyvezető alelnök, Medveczky Balázs ugyanis nem választott elnöke a közszolgálati televíziónak, csupán felruházták őt elnöki jogkörökkel a választott elnök nélküli időszakra, ami azonban már 2008 márciusa óta tart. (Ekkor járt le Rudi Zoltán elnöki mandátuma.)

A bíróság szerint ez az állapot ellentétes a gazdasági társaságokról szóló törvénnyel, ezért helybenhagyja az MTV-re első fokon kiszabott tízmillió forintos bírságot, és felszólítja az intézményt, harminc napon belül állítsa helyre a törvényes állapotot.

Vezető tisztségviselő nélkül működik a köztévé
Vezető tisztségviselő nélkül működik a köztévé

A felügyelőbizottság (fb) tegnap előadott véleménye szerint utóbbira két lehetőség kínálkozik. Az egyik: elnököt választ az MTV harminc napon belül – de erre lényegében nincs esély, hiszen a következő elnöki pályázatot már kiírták szeptemberre. A másik lehetőség, hogy a tulajdonost képviselő kuratórium elnöksége „előre menekül”, és kéri a cégbíróságtól felügyelőbiztos kinevezését, akinek kilencven napja lenne arra, hogy a médiacég törvényes működését helyreállítsa. Az fb szerint végső esetben a cégbíróság kérés nélkül is küldhet biztost a televízió élére, ha utóbbi rendre nem tesz eleget a bíróság felszólításainak – e mostani határozat a „második felszólítási fokozatnak” tekinthető.

Az MTV-ben működő sztrájkbizottság az Ítélőtábla döntéséből és a Legfőbb Ügyészség szintén idevágó legfrissebb állásfoglalásából arra következtet, hogy az MTV-nek nincs olyan vezető tisztségviselője, aki a munkáltatói jogokat gyakorolhatná, vagyis:

Medveczkyt nem tartják ilyen vezetőnek. Jogászok még vitatják, hogy az Ítélőtábla döntéséből következtetni lehetne Medveczky Balázs vezetői jogosultságaira.

Kert Attila, az MTV kommunikációs igazgatója semmilyen formában nem kívánta kommentálni a bírósági döntést, mivel annak tartalmát még ők is csak a sajtóból ismerik. – Amint megkapjuk a végézést, reagálunk rá, és tiszteletben tartjuk a benne foglaltakat – nyilatkozta a Népszabadságnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.