A szocialisták dilemmája - Visszalépni a Fidesz javára?

A Political Capital szerint az áprilisi első forduló átrendezheti a politikai életet. Az MSZP több választókerületben végezhet a harmadik helyen, és azokon a területeken, ahol a Jobbik első fordulós helyezést ér el, visszalépésre kényszerülhet a második fordulóban a fideszes jelöltek javára – olvasható hirszerzo.hu összeállításában.

Több helyen a Jobbik végezhet majd a második helyen, az MSZP a harmadikon. Mit tehetnek a szocialisták? Az MSZP állva hagyhatja jelöltjét, amivel a Jobbikot juttathatja egyéni mandátumhoz. A másik lehetőség: visszalépteti jelöltjét a Fidesz javára, és ezzel segítheti kétharmados hatalomhoz Orbán Viktort.

Különösen érdekes kérdés lehet ez egyes észak-kelet-magyarországi körzetben. Vannak politológusok, akik az EP-választás eredményét figyelembe véve nem tartják elképzelhetetlennek, hogy itt egyenesen a Jobbik végez az élen az első forduló során. A jelentős kisebbséggel rendelkező körzetekben korábban a szocialisták rendre nyerték a választásokat. Mostanra éppen az ő törzsszavazóiknak egy része vándorolt át a Jobbikhoz. A voksok harmadolására lehet számítani a Fidesz, az MSZP és a Jobbik között, más párt valószínűleg nem szerez elegendő ajánlószelvényt az induláshoz.

Az ilyen fej-fej melletti küzdelmek esetén lesz igazán nagy kérdés, hogy a harmadik helyre kerülő szocialisták hajlandóak lesznek-e visszalépni a szélsőjobb ellen. És vajon megmaradt bázisuk, hogyan reagálna erre? Követnék a jelölt ajánlását, vagy az MSZP nélkül inkább a Jobbik felé lépnének?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.