A fővárosi botrány kinőheti a BKV-t

Különböző forrásokból lapunk úgy értesült, hogy a BKV-hoz hasonló „csontvázak” a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél (FKF) és a gyógyfürdőcégnél eshetnek ki legközelebb a szekrényből. A közterületfenntartó esetében többek szerint a belső szállítmányozás kiszervezésére kiírt tender miatt fogalmazódhatnak meg aggályok. Miközben a nyertes cég százmilliósra becsült eszközparkot kap a vállalattól, ellenértékét ráér több mint négy év alatt visszatörleszteni úgy, hogy a részletnél jóval magasabb összegű rendelkezésre állási díjban részesülne.

Rendőrségi nyomozás folyik a fővárosi gyógyfürdőcégnél a városházi Fidesz-frakció tavalyi feljelentése nyomán. Két gyanús ügyről van szó. A gyógyfürdők beléptetőrendszerére kiírt tendernél – úgy vélik – már az elején tudni lehetett, ki fogja megnyerni.

A BKV-hoz hasonló „csontvázak” eshetnek ki a Fővárosi Közterület-fenntartó szekrényéből is
A BKV-hoz hasonló „csontvázak” eshetnek ki a Fővárosi Közterület-fenntartó szekrényéből is

Aggályosnak tartják a feljelentők a Rác fürdő beruházását is: szerintük a kilencmilliárdos – felújítást és bővítést magába foglaló, az eredeti átadási határidőt nem tartó – beruházás megvalósításához nem kellett volna külső partnercéget igénybe vennie a fővárosnak. Itt szerintük felmerülhet akár a hűtlen kezelés gyanúja is.

Frissen kinevezett BKV-vezérként csaknem hétmilliárdos szerződést írt alá egy, az APEH feketelistáján lévő céggel Kocsis István –írta tegnap az Index. A portál szerint 2008 decemberében a BKV a Renomé Kft. és a PQS International Hungary Kft. alkotta konzorciumot bízta meg három évre a vállalat „valamennyi járművének, irodaépületének, telephelyének, utasforgalmi területének, vonali létesítményének évszaknak megfelelő takarításával”. A BKV a feladat ellátására nettó 6,8 milliárd forintot szánt. A lap szerint a Renomé 2007-ben – egy revizori jelentés szerint – dupla szerződéssel vett fel milliókat a HÉV-szerelvények graffiti mentesítéséért, és túlszámlázott több munkát.

A cég többször is szerepelt az APEH adóslistáján, százmillió forintot meghaladó köztartozásai miatt, azóta pedig egy liechtensteini offshore cég tulajdonába került. A BKV közleménye szerint az említett konzorcium adta a legjobb ajánlatot, és nyerte el a megbízást. Mint írják, a közbeszerzési eljárásra jelentkező cégeknek APEH-igazolást is be kell nyújtaniuk, miszerint nincs lejárt köztartozásuk. A konzorcium benyújtotta az erről szóló dokumentumokat, amelyeket a BKV ellenőrzött és rendben talált – áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.