Letartóztatták a rektort

A Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön letartóztatta Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hivatali visszaéléssel gyanúsított rektorát, valamint Dejcző Lászlót, a DHL Freight ügyvezető igazgatóját. Mindkét gyanúsított fellebbezett.

Úgy tudjuk, a gyanúsítás szerint Szabó először 2009. november 11-én találkozott személyesen a DHL egyik magyarországi vezetőjével, de nem a vele együtt letartóztatott Dejczővel. Közölte, hogy tudomása szerint különböző bűncselekményre használják fel a céget. Azt mondta, birtokában van egy videofelvétel, amelyen a bűncselekményben részt vevő személyek láthatók. Szabó kilátásba helyezte: kapcsolatai révén elintézi, hogy a nyomozás alatt a felvétel ne kerüljön a sajtó birtokába, ha elbocsátják a cég általa megnevezett négy biztonsági vezetőjét, felmondanak a jelenlegi biztonsági cégnek és azzal kötnek szerződést, akit ő javasol. Szabó ezt követően 2009. november 20-án találkozott a DHL két angol biztonsági vezetőjével, majd 2010. január 27-én újra egyeztetett azzal a magyar vezetővel, akivel az első találkozón is tárgyalt.

Zamecsnik Péter, Szabó János ügyvédje lapunknak nyilatkozva azt mondta: nem érti mire alapozza a nyomozó hatóság a befolyással üzérkedés gyanúját. – A gyanúsításban –a sajtónak eddig kiszivárogtatott hírekkel szemben – nem az áll, hogy azt ígérte, a cég számára kedvező irányba befolyásolja a nyomozást, hanem azt intézte volna el, hogy egy előttem ismeretlen felvétel ne kerüljön nyilvánosságra – mutatott rá Zamecsnik. Az ügyvéd ugyanakkor kíváncsi lenne arra, hogy miért és milyen körülmények között sérült meg Szabó János, ezért kérni fogja az ügyészségtől az eset részletekbe menő kivizsgálását.

A rendőrség korábban már megerősítette lapunk azon keddi értesülését, hogy Szabó megkísérelt ellenállni az irodájába behatoló kommandósoknak, akik leteperték és megbilincselték.

– Az akcióról videofelvételt kellett készíteni az azt végrehajtó rendőri egységnek, őszintén remélem, hogy a felvételen látszik majd, ahogy a 57 éves akadémiai tag ellenszegül a kommandósoknak – mondta Zamecsnik. – Kezdeményezni fogom, hogy a nyomozó ügyészség vizsgálja ki, hogy az eljárás jogszerű és szakszerű volt-e.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.