Zuschlag bűnös, de nem maffiózó

Zuschlag bűnös, de nem maffiózó – egyebek között ezt állította kedden a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon védőbeszédében a volt szocialista országgyűlési képviselő ügyvédje. Zuschlag Jánost és hét társát különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják, további nyolc személy csalásért és bűnpártolásért áll a bíróság előtt. Ítélethirdetés március végén várható.

A büntetőügyből kiderült: mindkét politikai oldalon bevett gyakorlat volt az, hogy civil szervezetek pályázatain keresztül szerzik meg a működésükhöz hiányzó pénzeket – mondta védőbeszédében Zuschlag János ügyvédje, Kovács M. Gábor. Ez a jogilag szabályozatlan finanszírozási rendszer már akkor is működött, amikor Zuschlag János még nem is gondolt arra, hogy politikusi pályára lép.

Az ügyvéd hangsúlyozta: Zuschlag fiatalon került a parlamentbe, ebben a rendszerben szocializálódott, ezt ő maga is elismerte. Hozzátette: szó sincs arról, hogy ez jó és nem büntetendő, de az alaptalan, hogy mindezt ő találta volna ki, és minderre bűnszervezetet hozott volna létre, mint ahogyan azt a vád állítja.

Kovács M. Gábor a bűnszervezet kritériumait taglalva kiemelte: Zuschlag a pályázatok által megszerzett támogatást nem bűnös célokra, hanem közcélú rendezvényekre fordította. Az ügyvéd véleménye szerint a vádhatóság túllőtt a célon és mindent Lados István – Zuschlag országgyűlési irodavezetője, a per másodrendű vádlottja –vallomására alapoz, miközben a vallomásokból kiderül: védence hencegő és hanyag volt, mindig csúszott az időpontokkal.

– Akkor kérem, hol van itt a szervezettség? – tette fel a kérdést Kovács M. Gábor, aki indítványozta: a bíróság mentse fel védencét a bűnszervezet, illetve – ezzel csak Zuschlagot gyanúsították meg – az üzletszerű csalás vádja alól. Bűnösségét a csalás alapesetében mondja ki és a beismerő vallomása, valamint a kár nagy részének a megtérítése miatt öt év körüli börtönbüntetést szabjon ki rá.

Gömöri Tibor, a két és fél éve házi őrizetben lévő Lados István ügyvédje tagadta, hogy csak védencének vallomásán alapulna a vád. Elmondta: Zuschlag Jánost 2007. szeptember 19-én gyanúsította meg az ügyészség azzal, hogy bűnszervezetet hozott létre. Ekkor azonban védence még szökésben volt. Szeptember 26-án adta fel magát, szakított a múltjával és őszinte, feltáró vallomást tett. Kétségtelen: szeretett volna vádalkut kötni a hatósággal, de nem sikerült, ennek ellenére fenntartotta minden szavát, és továbbra is együttműködött a nyomozókkal.

Az ügyvéd egyetértett a váddal, hogy mindez bűnszervezetben történt, de Lados esetében enyhítő szakasz alkalmazását kérte a bíróságtól és az együttműködő magatartása miatt egy jelzésértékű, rövid börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A harmadrendű vádlott, Katus Ferenc védője szerint védence nem volt tagja semmiféle bűnszervezetnek és bizonyítottság miatt a felmentését indítványozta.

Mint arról lapunkban korábban hírt adtunk, a volt szocialista honatyát és hét társát különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják, további nyolc személy csalásért és bűnpártolásért áll a bíróság előtt. Az ügyészség a fő vádlottakra hosszú, fegyházban letöltendő büntetést indítványozott. Ítélet március végén várható a másfél éve tartó perben.

Zuschlag János a bíróságon – ügyvédje szerint a vádhatóság túllőtt a célon
Zuschlag János a bíróságon – ügyvédje szerint a vádhatóság túllőtt a célon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.