MSZP: készüljön statisztika a bűnelkövetők származásáról!

Több mint hatvanoldalas programcsomagot mutat be szombaton Mesterházy Attila szocialista kormányfőjelölt. Korábban már ugyan kiszivárgott egy-két eleme, de az eddig nem említett újdonságok között szerepel például az euró 2014-es bevezethetősége, vagy a lusta képviselők elleni törvény, továbbá az M8-as és az M9-es autópálya megépítése is.

„Új jelölt, új program” – ez a szlogen olvasható a legfrissebb, immár kizárólag Mesterházy Attila kormányfőjelöltet ábrázoló szocialista plakátokon. A politikus a szombati kampánynyitón ismerteti programját, amelynek egykét eleme (szakiskolai ösztöndíjak, internetet minden otthonba, Tobin-adó, nemzeti nyelvtanulási program, ingyentankönyv) kedden már kiszivárgott. A több mint hatvanoldalas dokumentum vázolja a szocialista kormányfőjelölt „nemzeti modernizációra” és „Magyarország újraegyesítésére” épülő programját.

Ebben további adócsökkentésről és az adóátalakítás szükségességéről írnak. A vállalások között szerepel, hogy négy év alatt tizenkét százalék körüli reálbéremelkedésre lesz lehetőség, jövőre ismét adómentességet kapnak a meleg étkeztetési jegyek, a válság elmúltával szélesítik a cafeteria rendszerét, adómentessé teszik a közösségi közlekedéssel munkába járást biztosító juttatásokat. A fejlesztések folytatásáról szóló fejezetben ígéret olvasható az M8-as és M9-es autópálya megépítésére és több mint ötszáz kilométer út uniós forrásból való felújítására. „Az államháztartás egyensúlya érdekében a közösségi közlekedésre fordítható összegek mértékét a következő három évben a GDP egy százalékában maximáljuk” – áll az anyagban.

A nyugdíjasokról szóló részben szerepel az érintett kör részére saját cafeteriarendszer bevezetése, amelynek keretében egy meghatározott összeg erejéig a nyugdíjasok különböző természetbeli szolgáltatásokat kaphatnak, például az egészségmegőrzés, az üdülés vagy a rekreáció területén. A romaintegráció kiemelt feladatként szerepel a programban. „Támogatjuk az ombudsmanok javaslatát, készüljön statisztikai adatgyűjtés a bűnelkövetők származásáról” – olvasható az iratban. Ami a felsőoktatást illeti: a hallgatók esetében az állami támogatást nem „félévekhez”, hanem a felvett és teljesített kreditekhez fogják kötni.

Az MSZP törvényt alkotna az Országgyűlésről, amely rögzítené a képviselők jogait és kötelezettségeiket. Javasolják például, hogy ne kaphasson tiszteletdíjat az a képviselő, aki nem vesz részt rendszeresen a parlamenti munkában. Hangsúlyos tétel a program honvédelmi részében, hogy 2012-re egy négyezer fős, önkéntes tartalékos rendszert állítanának fel. Egyértelművé és követhetővé tennék az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségét, és a különböző szintekre való beutalás rendjét is. „A társadalombiztosításban meg kívánjuk teremteni az egyénijárulék-folyószámla nyilvántartást” – írják. Létrehoznának egy Pénzügyi–Banki Ügyfélvédelmi Központot is a banki ügyfelek védelme érdekében, amely felkarolja az egyéni panaszokat a pénzügyi szolgáltatókkal szemben. A program úgy számol, hogy 2014. január 1-jére teljesülhetnek az eurózónához történő csatlakozás gazdaságpolitikai feltételei.

Az MSZP budapesti párttanácsa titkos szavazással elfogadta az őszi önkormányzati választás szocialista fővárosi közgyűlési listáját, amelynek első helyén Horváth Csaba szerepel, így ő lesz a párt főpolgármesterjelöltje, ha ezt jövő héten a fővárosi küldöttértekezlet is jóváhagyja – közölte Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.