Kerepesnek fizetnie kell

Jogerős az Oktatási Hivatal korábbi határozata: a hátrányos megkülönböztetés és a közoktatási törvény megsértése miatt kiszabott egymillió forintos bírságot ki kell fizetnie a kerepesi általános iskolának, amely újabb ellenőrzés elé, a település pedig kártérítési perek elé néz.

A Széchenyi IstvánÁltalános Iskola négy éve hallatott magáról először: akkor a kisebbségi ombudsman indított vizsgálatot az intézményben. Megállapította: diszkrimináció éri a roma származású tanulókat. Aztán 2007 végén A békés egymás mellett élésért és gyermekeink biztonságáért címmel tüntetést szerveztek a településen. Az akciót az egyik tanuló apja szervezte, és azon rejtélyes módon megjelentek a Magyar Gárda tagjai, szimpatizánsai.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ekkor fi gyelt fel arra, hogy továbbra is hátrányos megkülönböztetés éri a cigány tanulókat az iskolában. A tankötelezettségük ellenére „száműztek” néhány roma tanulót: előírták nekik, hogy hetente csak kétszer járjanak be. Ez csak egy momentum a jogsértések közül, az Oktatási Hivatal ugyanis több pontban elmarasztalta az iskolát, amely nemcsak az egyenlő bánásmód elvét, hanem a közoktatási törvényt is megsértette. A hivatal egymillió forintos bírságot szabott ki, és – bár korábban erre nem volt példa – szabálysértési eljárást indított az igazgató ellen, hiszen ilyen mértékű törvénysértés esetében felmerül az ő felelősségének kérdése is. Az intézményvezető fellebbezett, s a másodfokú bíróság megszüntette az eljárást. Fellebbezett az iskola is: nem tartották méltányosnak a büntetés „óriási” összegét, azt is vitatták, történt-e egyáltalán hátrányos megkülönböztetés.

A másodfokú bíróság azonban helybenhagyta az Oktatási Hivatal határozatát, így az intézménynek harminc napon belül ki kell fizetnie a bírságot. Bakonyi Lászlótól, az Oktatási Hivatal vezetőjétől megtudtuk: az iskola újabb vizsgálat elé néz. Azt fogják ellenőrizni, vajon a feltárt szabálytalanságok és törvénysértések megszűntek-e az intézményben.

Az alapítvány vezetője azt mondja, ők továbbra is olyan információkat kapnak a szülőktől, hogy a roma diákokat elkülönítik, igaz, fondorlatosabb eszközökkel. Mohácsi Erzsébet hozzáteszi: a jogtalanul elkülönített diákok nevében kártérítési pert indítanak az iskola fenntartója ellen.

Roma tanulókat „száműztek” az iskolából
Roma tanulókat „száműztek” az iskolából
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.