Vasfegyelem az MDF-nél – Széthullás az SZDSZ-nél

Ultimátumot intézett az MDF-hez Bokros Lajos kormányfőjelölt: vagy rendezik soraikat, vagy kiszáll. Az MDF és az SZDSZ küzd a kopogtatócédulákért. Ha lesz is országos lista, nem biztos, hogy lesz a bejutáshoz elegendő jelöltjük.

Megnyomta a vészcsengőt kedden Bokros Lajos – az MDF miniszterelnök-jelöltjének egy külföldről küldött e-maillel, úgy tűnik, talán sikerül véget vetnie annak a „bohózatnak”, ami MDF-kampány néven fut: a belharcoknak, kilépéseknek, felfüggesztéseknek és a budapesti botránynak. A közgazdász professzor egy, az MDF kommunikációs munkatársainak küldött magán e-mailben Kolozsvárról tudatta: ez így nem mehet tovább. Ha nem rendezik soraikat, visszalép. Miután Bokros „ultimátuma” a HírExtra portálon napvilágot látott, Dávid Ibolya pártelnök tegnap sajtótájékoztatón közölte: egyetért vele. Már pénteken összeül az MDF országos választmánya, lezárnak egy korszakot, „amikor is a párt saját belső demokráciája olyan nehézségeket okozott a választásokkal összefüggésben, ami eltereli a választók figyelmét az MDF minden korrekt törekvéséről és szándékáról”. Az MDF elnöke rendteremtés címén fegyelmet és egységes kommunikációt hirdetett, hozzátéve: „be fogjuk fejezni ezt a fajta kibeszélőshow-t, nem lesz magánvélemény az MDF-ben sem.” Az MDF plakátjain magyarok, demokraták és függetlenek szerepelnek. A plakáton szereplő fiatalok, akik a Bokros Lajos baráti kör tagjai, úgy gondolják, Magyarország kulcsa a miniszterelnök-jelölt, vagyis Bokros Lajos kezében van –hangoztatta.

A megállapodás

Dávid Ibolya elmondása szerint pénteken a választmányi ülésen ismét elmagyarázzák, miért kötött az MDF „egyfajta” együttműködést az SZDSZ-szel. A megállapodás szerint az SZDSZ nem indul a választáson, nem állít listát, és elfogadja Bokrost miniszterelnök-jelöltnek. A legfontosabb napirendi pont nyilván a budapesti botrány lesz. Különösen, mert az MDF (az SZDSZ-szel együtt) a fővárosban szeretné megnyerni a választásokat, ez lesz a kampány fő színtere is. Információink szerint az MDF-vezérkar az elmúlt időszakban „zsinórban” ülésezett: a múlt vasárnap heves vita zajlott az elnökségi ülésen a budapesti botrány, a Dávid Ibolyáékhoz húzó Lévaivezetés leváltása miatt. A „renitensek” a múlt héten egy, az újpesti MDF-irodán, a már kizárt Hock Zoltán felségterületén rendezett ülésen váltották le Lévai Zoltán budapesti elnököt, s helyette Szegner Lászlót, Óbuda alpolgármesterét választották az MDF fővárosi elnökének. Dávid Ibolya alapszabály-ellenesnek ítélte a pucscsot, s felfüggesztette az MDF öt (a III., a IV., a IX., a X. és a XXI.) kerületi szervezetének működését. Az elnökségi ülésen Makay Zsolt választmányi elnök információink szerint ezt határozottan nehezményezte, Herényi Károly viszont állítólag azt mondta, a Lévai-vezetéshez „köthető” a budapesti 50 milliós kampánypénz, mivel a fővárosi választási megállapodást az SZDSZ-szel ő írta alá.

A budapesti belső béke megteremtésére a megállapodás: Dávid Ibolya és Herényi Károly eláll attól, hogy a budapesti lázadók egy részét etikai bizottság elé állítsák és kizárják. Az öt MDF-szervezet felfüggesztése a választmányi ülésen „érvényét veszíti”, vagyis a „lázadók” ellen nem lesz retorzió. Viszont tudomásul kell venniük, hogy Lévai marad a budapesti elnök. „A belső béke megteremtése a legfontosabb”, nyilatkozta lapunknak Makay Zsolt.

Se cédula, se pénz

A botrányos kampány miatt elemzők azt is kérdésesnek vélik, tud-e a választásokon az MDF (és az SZDSZ) országos listát állítani. Fórumos körképünk szerint – mivel az országos listához elég hét megyei lista is – ezt nem lesz nehéz teljesíteni. Az igazi kérdés: hány megyei lista lesz? Ha 17-18 alatt maradnak, nincs sok esélyük rá, hogy bejussanak a parlamentbe. És attól, hogy Budapesten vasfegyelemmel rendet tesznek, nem biztos, hogy a káosz automatikusan megszűnik vidéken is. „Az MDF képviselőjelöltjeinek 30 százaléka egy héten belül leadja az ajánlószelvényeit”, hangoztatta tegnap Dávid Ibolya. A hét elején Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő is azt mondta, hogy ugyanúgy állnak, mint a 2006-os választások előtt. (Kerék-Bárczy nem árulta el, hogy neki hány szelvénye van.) Lévai Zoltán is optimista. Lapunknak azt mondta: minden budapesti képviselőjelölt jól áll, átlagosan 300-400 kopogtatócédula gyűlt össze. A jelölteknek arra a panaszára, hogy 100–150 kopogtatócédula is csak „keservesen” jött össze nekik egy hét alatt, Lévai Zoltán úgy reagált: a jelöltek nem tudhatják pontosan, hány kopogtatócédulájuk van, mert „több rendszerben” zajlik a gyűjtés. S az MDF „természetesen az SZDSZ-es jelölteknek is gyűjt”.

A hírek viszont arról szólnak, hogy Lévai Csepelen „alig ötven ajánlást gereblyézett öszsze a múlt héten”, s Herényi Károly – aki személyesen kérte a választóktól az ajánlást Budapest VII–VIII. kerületében – az első napokban egyet sem kapott. Egy másik „nagy névnek”, Csapody Miklósnak is nehezebben megy, mint négy éve. Ráadásul a budapesti botrány miatt azok a szervezetek, melyeket Dávid Ibolya a múlt héten felfüggeszett, nem törik magukat. A baj állítólag a koordinációval van – a házról házra járásnál keresztezik egymást a fórumos képviselők, s a nekik gyűjtő aktivisták, az SZDSZ-ről nem is beszélve. Az MDF honlapján az „összegyűltek a szükséges ajánlószelvények” címszó alatt szerda este egyetlen jelölt,Nagy Tamás neve szerepelt (Sopron 7. vk.). Pedig a Bokros Lajos által írt mesekönyvet (adókról, konyhapénzről gyerekeknek) adnak át az MDF-esek azoknak, akik a cédulájukat nekik töltik ki. Somogyi Zoltán kampányfőnök belső levelet intézett az MDF-esekhez, határozottan azt kérve, hogy a mesekönyvet csak azután szabad előhúzni és odaadni, ha a választópolgár már átadta a kopogtatócédulát.

Nincs zsoldoshadsereg

„Az a baj, hogy a fórumos jelölőszervezetek nem ismerik az MDF-es képviselőjelöltet. Azt sem tudjuk, kék a szeme vagy barna”, panaszolta az egyik MDF-es kerületi politikus. Megyei vezetők lapunknak azt mondták: „nincs cédula”. A 2006-os választásokon a 8. napon már volt 400–450, most 150, jó esetben 250 van. „Vidéken az SZDSZ ellenfél a rendszerváltó fórumosok számára. A régi MDF-esek hitből, lelkesedésből dolgoztak, jártak házról házra. Ez a tagság nem zsoldoshadsereg, az SZDSZ-es jelölteknek nem gyűjtenek, inkább passzivitásba vonulnak”, nyilatkozta egy vidéki MDF-es lapunknak. Volt, ahol az utolsó pillanatban választották ki a képviselőjelöltet (Szegeden, az MDF-en kívüli Hódi Tamást), vannak viszszalépések (Dézsi Mihály, Budapest), s az MDF honlapján az egyéni jelöltek listáján nincs név például Nyírbátor vagy Heves körzetében. Tapolcán egy MDF-es kisgazdajelölt lépett vissza, helyette Óbudáról állítanak jelöltet, Vavra Lászlót. A kazincbarcikai szervezet feloszlott, nemrégiben Mécs László, az MDF egyik alapítója, szegedi frakcióvezető távozott, szerinte „a párt erkölcsi mélypontra jutott”. Kilépett Tahitótfalu MDF-es polgármestere is.

Káosz az SZDSZ-nél

Teljes káosz, csődközeli helyzet – így írták le az SZDSZ-ben uralkodó állapotokat forrásaink. Többségük megerősítette, hogy az elmúlt napokban több városban is bezárták a pártirodát, így már összesen 6 (más források szerint 7) megyeszékhelyen nincs irodájuk, és több (úgy tudjuk, 4) megyei szervezőnek is felmondtak. Ezt egyes források racionalizálással magyarázták, mondván, minek iroda ott, ahol amúgy sem indulnak (ilyen például Borsod megye), más források szerint viszont „megkezdődött az önfelszámolás”. A budapesti, Gizella utcai pártszékház mindenesetre még „áll”, de a fővárosban is nehezen megy a kopogtatócédula-gyűjtés – amit hosszú idő után először kell azMSZP segítsége nélkül megoldaniuk. Még az ismertebb jelöltjeik többségének sem sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges 750 szelvény – köztük az 1990 óta Újpesten induló Boruzs Andrásnak, a párt kampányfőnökének sem. Boruzs lapunknak azt nyilatkozta, a gyűjtésben időarányosan jól állnak. Az SZDSZ-nek összesen 30 jelöltje van, közülük 18 Budapesten indul. Boruzs szerint helyi szinten ismert és elismert közéleti személyiségekről van szó, számukra „nem okoz problémát az ajánlások összegyűjtése” (a fővárosban viszont többségében ismeretlen jelöltek indulnak).

Amennyivel nem lehet

A Dunaújvárosban MDF–SZDSZ-jelöltként induló Skaliczky Andrea szerint a listaállítással kapcsolatos félelmek megalapozatlanok. Szerinte tervezett ütemben halad a gyűjtés. Információnk szerint az önálló, illetve közös jelöltek átlagosan 200–300 kopogtatócédulát gyűjtöttek össze (március 19. a leadási határidő). Ha nem sikerül legalább 150-160 egyéni körzetben jelöltet állítani, akkor hiába az országos lista: az elmúlt öt parlamenti választáson induló politikusok számításai szerint ez alatt a szám alatt reménytelen elindulni – több forrásunk ezért sem lepődött meg Bokros Lajos ultimátumán: „nyilván ő is tudja, hogy száz jelölttel felesleges nekifutni”.

Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő maga gyűjti a kopogtatócédulát
Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő maga gyűjti a kopogtatócédulát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.