A BKV megpróbálja visszaszerezni pénzét, akár a bíróságon is

A Well Reklámügynökség 24 órát várt a BKV bocsánatkérésére, majd feljelentést tett ismeretlen tettes ellen rágalmazásért. A cég a sajtóból értesült róla, hogy a teljesítési dokumentumok hiánya miatt őket is feljelentette a BRFK-n a BKV, amely közben egyezkedni próbál a feljelentéseiben név szerint említett cégekkel a kifizetett milliók visszaszerzéséről.

Sorra egyeztetésre hívja azokat a cégeket a BKV, amelyekkel az elmúlt években úgymond gyanús tanácsadói, illetve kommunikációs szerződéseket kötött az éppen hivatalban lévő menedzsment. Tomasitz István, a közlekedési vállalat jogi igazgatója a Népszabadságnak elmondta: a társaság mindenekelőtt tisztázni szeretné, hogy a belső ellenőrzés által ilyen vagy olyan okból gyanúsnak minősített szerződések pontosan milyen szolgáltatásokra köttettek, és a vállalkozó teljesítette-e maradéktalanul amivel megbízták. Igyekeznek tisztázni továbbá, hogy az adott szerződésért kifizetett díjazás arányban állt-e a szolgáltatás tényleges értékével. Ha nem, megkísérlik a kifizetett összeget részben vagy egészben visszaszerezni.

Tomasitz hangsúlyozta: a társaság igyekszik tárgyalásos úton rendezni a vitás kérdéseket, ám ha ez nem lehetséges, polgári bíróság elé viszik követeléseiket.

A BKV sorra teszi a feljelentéseket a gyanús tanácsadói és kommunikációs szerződések ügyében, polgári pert azonban még senki ellen nem indított a társaság szerint jogtalanul vagy indokolatlanul kifi zetett pénzek visszaszerzéséért. Tomasitz István szerint egy hónap múlva lesz abban a helyzetben a BKV, hogy dönteni tudjon arról, mely cégek ellen indít polgári pert, és abban pontosan mekkora öszszeget és milyen jogcímen követel vissza.

A BKV egyik kommunikációs partnere, aWell Reklámügynökség ugyanakkor a hét végén rágalmazásért feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen. Mint azt Bölcs Ádám ügyvezető igazgató lapunknak elmondta: a sajtóból értesültek, hogy a BKV a teljesítési dokumentumok hiánya miatt tett feljelentést és rendelt el vizsgálatot a Well Reklámügynökséggel kötött szerződés miatt.

Bölcs lapunknak azt mondta: januárban a BKV egy e-mailben arra kérte a céget, hogy küldje át a korábbi szerződésekhez kapcsolódó dokumentációt. Ők ennek eleget is tettek, a teljes anyagot futárral átküldték a BKV illetékesének, aki e-mailban visszaigazolta, hogy átvette a kért iratokat. Azóta senki nem kereste a céget a közlekedési vállalattól. Huszonnégy órát vártak a cég bocsánatkérésére, de mivel ez nem történt meg, feljelentést tettek ismeretlen tettesek ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Bölcs azt állítja, minden, a BKV-nak végzett munkával fillérre pontosan el tudnak számolni.

A BKV jogi igazgatója erre válaszul úgy fogalmazott: ők állnak a per elé. A közlekedési vállalat ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést, mivel sok esetben nem egyértelmű, hogy a vállalkozó, vagy a BKV alkalmazottai követték-e el a feltételezett bűncselekményt.

Csakhogy a BKV sorra nyilvánosságra hozza honlapján a rendőrségnek már átadott feljelentéseket, az érintett cégek nevével együtt. Ezek közül több – köztük a Well is – úgy érzi, kabátlopási ügybe keveredett. A rendőrséget nem zavarja a feljelentések közzététele, bár a BRFK szóvivője szerint nem véletlen, hogy a rendőrség eddig egyetlen cégnevet sem hozott nyilvánosságra. Éppen azt akarják elkerülni, amibe meglehet, a BKV már belekeverte önmagát. Abba, hogy a cégek jó hírük megsértéséért perelhessék a rendőrséget, miközben nekik nincs kézzelfogható bizonyítékuk arra, hogy a cég vagy annak valamelyik tisztviselője bármiféle jogsértést követett volna el.

Eközben a Fővárosi Bíróság az első fokú döntést felülbírálva, elrendelte Regőczi Miklós volt BKV vezérigazgató-helyettes előzetes letartóztatását. Regőczit február elején Mesterházy Ernővel, Demszky Gábor főtanácsadójával és Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezetővel együtt vették őrizetbe, ám – tőlük eltérően – vele szemben első fokon csak házi őrizetet rendelt el a bíróság. Ezt a döntést változtatta meg a Fővárosi Főügyészség fellebbezése nyomán.

BKV-hirdetés a Rákóczi úton
BKV kampány, tábla, felirat, hirdetés, reklám így húz el melletted a bkv. utasokat toboroz a budapesti tömegközlekedési vállalat közlekedés forgalom utasok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.