Őrizetben a nemzetvédelmi egyetem rektora

Információink szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) befolyással való üzérkedés gyanújával őrizetbe vette Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát. A rendőrségi akcióban Szabó könnyebben megsérült, amikor hivatalosan meg nem erősített, de nem is cáfolt értesülésünk szerint megkísérelt ellenállni az őrizetbe vételére kiküldött kommandósoknak.

Értesülésünk szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) közösen készítette elő azt a kedd reggeli akciót, amelynek során az NNI gazdaságvédelmi főosztályának nyomozói házkutatást tartottak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának irodájában.

Az NNI kora délután kiadott közleménye szerint a rendőrség befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja Szabó János rektort. Gyanúsítottként hallgatott ki a rendőrség tegnap két civilt is.

Tegnap nagy tumultus alakult ki a nemzetvédelmi egyetemnél: a központi épület bejárata elé autóbuszok és teherautók sorakoztak fel, amelyek eltakarták a bejáratot, majd terepszínű katonai ruhát viselő emberek fekete színű fóliából mintegy négy méter magasságban paravánt emeltek. Céljuk az volt, hogy eltakarják a fotósok és operatőrök elől az egyetem főbejáratát. Így kezdődött a házkutatás.

A rendőrség hivatalosan nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a rendőri akció kezdetén dulakodás alakult ki a házkutatás biztosítására kirendelt különleges egység és Szabó János között. A rektor állítólag ellenszegült, mire a kommandósok földre vitték és megbilincselték, ekkor sérült meg könnyebben az arcán.

Egyidejűleg több magánlakásban és családi házban is házkutatást tartott tegnap a rendőrség.

Úgy tudjuk, a gyanúsítás szerint Szabó János megzsarolt egy nemzetközi céget, hogy befolyásos rendőrségi kapcsolataival tönkreteszi őket, ha nem az általa javasolt biztonsági szolgálattal kötnek szerződést. Ha létrejön az üzlet, a biztonsági cég bevételéből feltételezések szerint a rektor is részesült volna. A neves nemzetközi cég fordult a rendőrséghez, a nyomozók pedig a katonai elhárítással közösen kezdtek titkos, majd nyílt információgyűjtést a rektor ügyében.

Bár a rendőrség hivatalosan a nyomozás és a házkutatás tényén kívül semmit nem erősített meg, és hivatalosan nem is cáfolta az internetes hírportálokon megjelent, más verziókat taglaló híreket. Ezek egyike, hogy Szabó egy kitalált történettel próbált meg rávenni egy nemzetközi csomagküldő céget, hogy az általa javasolt biztonsági szolgálattal kössön szerződést. (Az Index a hirado.hu információjára hivatkozva azt közölte: a szóban forgó cég a DHL.) E verzió szerint a rektor azzal a kitalált történettel kereste meg a céget, hogy „a rendőrség nyomoz ellenük, mert egyes alkalmazottaik fegyvereket és kábítószert is szállítanak, de ő el tudja intézni, hogy a cég ebbe ne bukjon bele”.

Rendőrségi források szerint a nyomozásnak nincs köze a Nemzetvédelmi Egyetemhez, és az eljárás nincs összefüggésben a BKV gyanús végkielégítései és tanácsadói szerződéseiben folyó nyomozáshoz.

Úgy tudjuk, a rendőrségnek és a katonai elhárításnak olyan információi is vannak, amelyek szerint nemcsak a mostani ügyben érintett nemzetközi cégnek tett „visszautasíthatatlannak látszó” ajánlatot a tábornok.

SZABÓ JÁNOS szociológusként végzett, 1975-ben avatták tisztté, és azóta dolgozik a katonai felsőoktatásban. 1998 előtt az egyetem rektorhelyettese volt. 1998 és 2001 között, vagyis az Orbánkormány idején helyettes államtitkár volt a Honvédelmi Minisztériumban, a humán intézményrendszert felügyelte. „Irányításommal történt a hazai védelmi szektorban elsőként a modern humánerőforrás-gazdálkodás kormányzati irányítása és intézményrendszere alapjainak kiépítése”, írta önéletrajzában.

Kilenc hónap után ismét kihallgatta a nyomozó ügyészség Szilvásy György korábbi titkosszolgálati minisztert, akit az UD Zrt.-ügy miatt azzal gyanúsítanak, hogy jogtalanul közreadott titkos, lehallgatásból származó felvételeket – közölte tegnap az origo.hu. Az internetes hírportál információi szerint elkészültek olyan szakvélemények, amelyek szerint a hangfelvételek eredetiek, nem manipuláltak, de az egyelőre nem világos, hogy ezzel mit akar bizonyítani az ügyészség. Szilvásy György ügyvédje, Sebes Péter tegnap megerősítette, hogy védencének kilenc hónap után, múlt pénteken ismét meg kellett jelennie a nyomozó ügyészségen. (MTI)

Katonák autóbuszokkal takarták el a nemzetvédelmi egyetem bejáratát a sajtó elől
Katonák autóbuszokkal takarták el a nemzetvédelmi egyetem bejáratát a sajtó elől
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.