Évente vált útlevelet a sérült ujjú

Csak egy évig érvényes útlevelet kaphatnak az uniós szabályozás szerint tavaly nyár óta azok, akiknek az ujjnyomatát nem lehet rögzíteni. Ez bizonyos foglalkozási ágakban, valamint beteg, illetve fogyatékkal élő személyek számára is hátrányos megkülönböztetést jelent. Úgy tudjuk, Brüsszelben már dolgoznak a jogszabály módosításán.

Az uniós tagállamokban, így Magyarországon is számos embernek gondot okoz, hogy csupán egy évig érvényes, ideiglenes útlevelet kaphatnak azok, akiknek az ujjnyomatát valamilyen betegség vagy fogyatékosság miatt nem lehet rögzíteni. A közösségben egységes, a tulajdonos biometrikus adatait is tartalmazó, ezért a korábbinál biztonságosabbnak tartott úti okmány bevezetéséről még 2005-ben született döntés, a fényképet és az ujjnyomatot tároló mikrocsip alkalmazása azonban csak 2009 nyarától kötelező. A változásra nem kis részben amerikai nyomásra került sor, mert Washington egyértelművé tette: európai utasok vízummentesen kizárólag ilyen okmány birtokában léphetnek az Egyesült Államok területére.

Az új burgundivörös útlevél tavalyi bevezetése óta az okmányirodákban a kérelmezőkről nemcsak fényképet készítenek, hanem az ujjnyomatot is leveszik. Az általános szabály szerint mindkét kéz egy-egy ujjának – lehetőleg a mutatóujjnak – a mintázatát kell rögzíteni. Ha ez nem lehetséges, a kisujj kivételével másik ujjat is választhatnak. Többen jelezték azonban, hogy bizonyos életkor felett, illetve egyes foglalkozások gyakorlása esetén nem vesznek ujjnyomatot. Néhányan lapunkat arról tájékoztatták, hogy kőműves, de még sebészorvos is járt így, és emiatt csak egy évre szóló útlevelet adtak nekik.

Okmányirodai források ezt határozottan cáfolták, hangsúlyozva: mindig az egyéni adottságok alapján dől el, hogy levehető-e az uniós normák szerint az ujjnyomat. Ez pedig alapvetően nem az életkortól vagy a foglalkozástól függ, ugyanakkor kétségtelen, hogy egyes betegségek az ujj bőrfodorszálait is károsíthatják, illetve bizonyos szakmáknál a kéz a szokásosnál lényegesen nagyobb igénybevételnek lehet kitéve. Például egy kőműves vagy egy vegyész ujjai könnyen megsérülhetnek, így előfordulhat, hogy a biometrikus azonosítót nem sikerül a szabványoknak megfelelően rögzíteni. Ilyen esetben a hivatal nem mérlegelhet: kizárólag egy évig érvényes okmányt állíthatnak ki.

Kétségtelen, hogy aki sokat utazik, lényegesen rosszabbul járhat, hiszen minden évben ki kell fizetnie a 2500 forintos illetéket, miközben az utasok döntő többségének elég tízévenként új okmányt kiváltani, ami a jelenlegi tarifa szerint 14 ezer forint. Forrásaink hangsúlyozzák azonban, hogy az EU-n belül nem kell útlevél, a legtöbben pedig a közösségen belül utaznak. Elég a személyi Svájcba, Horvátországba, Bosznia-Hercegovinába és Macedóniába is. Tény ugyanakkor, hogy az Egyesült Államokba vízum nélkül csak a burgundivörös úti okmánnyal rendelkezőket léptetik be vízummentesen, de az ujjnyomat hiánya nem kizáró ok. Ezzel kapcsolatban többen panaszolják, hogy az utazás megszervezésekor gondot okoz az ideiglenes okmány egyéves érvényességi ideje. Szakértők viszont másként látják: ennyi idő bizonyosan elegendő a repülőjegy megrendeléséhez, a szállásfoglaláshoz, illetve az utazáshoz, hiszen turistaként az USA-ban csak kilencven napig tartózkodhatunk. A beutazás feltétele pedig csupán az, hogy az útlevél a hazatérés időpontjáig érvényes legyen, vagyis: az előkészületekre kilenc hónap áll rendelkezésre.

A jelenlegi szabályozás elsősorban a fogyatékkal élők számára hátrányos, hiszen míg a sérült bőrfelület viszonylag gyorsan regenerálódhat, a kéz vagy az ujjak elvesztése visszafordíthatatlan károsodást jelent. De hasonló lehet a helyzet az idősebb embereknél is, ha a bőr öregedése miatt nem rögzíthető az ujjnyomat. Emiatt sokakat indokolatlanul tesznek ki évente újabb megalázó és költséges tortúrának. Ez a szempont egyébként az uniós rendelet előkészítése során is felmerült, ám az érveket a döntéshozók nem fogadták el. Információnk szerint Brüszszelben most mégis dolgoznak a jogszabály módosításán, így elképzelhető, hogy a fogyatékkal élők is teljes értékű úti okmányt kaphatnak majd.

A fényképet és az ujjnyomatot tároló mikrocsip alkalmazása 2009 nyarától kötelező
A fényképet és az ujjnyomatot tároló mikrocsip alkalmazása 2009 nyarától kötelező
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.