Megtisztított emlékmű

Több tucat civil gyűlt össze szombat délután a budapesti Duna-parton, és kefékkel, rongyokkal megtisztították a budapesti roma holokauszt-emlékművet, amelyet valakik állatfekáliával szennyeztek be.

Setét Jenő, a Roma Polgárjogi Alapítvány igazgatója az MTI-nek a helyszínen elmondta: az elmúlt néhány hónapban többször is előfordult, hogy beszennyezték ezt a szimbólumot, a civilek pedig ilyenkor úgy érzik, nem tűrhetik ennek a cselekedetnek az üzenetét, és akcióba lépnek. A megmozdulás szervezője nem gondolja hogy bármiféle hatalmi eszközzel meg lehet akadályozni az ehhez hasonló eseteket.

„A legjobb ellenszer az lehet, ha mi magunk, magyar állampolgárok, civil emberek megtisztítjuk az emlékművet, illetve a jelenlétünkkel tiltakozunk ez ellen a tűrhetetlen cselekedet ellen”, fejtette ki. A Roma Polgárjogi Alapítvány igazgatója ugyanakkor megjegyezte, hogy az emlékmű megtisztítása alatt is a helyszínen tartózkodó rendőrség ettől függetlenül nyomozást is indíthatna ismeretlen tettesek ellen.

Az emlékmű megtisztításában több tucat civil vett részt, köztük volt többek között Bíró András polgárjogi aktivista, Mohácsi Viktória volt EP-képviselő, a Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány vezetője, Daróczi Gábor volt miniszteri biztos, a Romaversitas Alapítvány igazgatója, Báder Csaba, a Rom-Net-Média Alapítvány elnöke.

Segítette a munkát Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) párt országos listavezetője és Pettkó András független országgyűlési képviselő is. A fővárosi Nehru parton álló emlékművet roma civil összefogással emelték a holokauszt roma áldozatainak emlékére. (MTI)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.