Horváth Csaba a hónap végén lemond

Párton belüli pozicionálás indult a főpolgármester-jelölt megnevezése miatt: a budapesti MSZP Horváth Csabát jelöli, a pártvezetés még nyitva hagyná a kérdést. Csak az tűnik eldöntöttnek, hogy Horváth a hónap végétől már nem lesz kormánybiztos.

Szinte bizonyosan Horváth Csaba budapesti kormánybiztost jelöli a hónap végi fővárosi küldöttértekezlet főpolgármester-jelöltnek; a budapesti kormánybiztos ezért le is mond kormányzati posztjáról. Mint megírtuk: az MSZP budapesti szervezete a párt decemberi kongresszusa előtt el akarta fogadni a közgyűlési jelöltek névsorát és akkor nevezte volna meg a főpolgármester-jelöltet is, de a párt választási bizottsága, vagyis a pártelnök és az elnökség ennek elhalasztását kérte. 

A budapesti párttanács akkor ezt tudomásul vette. A küldöttértekezletet február 26-ra hívták össze, a hét eleji ovb-ülésen viszont Lendvai Ildikó pártelnök ismét felvetette: jó lenne csak a választások után megnevezni a főpolgármester-jelöltet. Úgy tudni, az elképzelést Kiss Péter alelnök is támogatta, az ovb tagjai megosztottak voltak.A szocialista vezérkar nyitvahagyná a főpolgármester-jelölt ügyét. Vélhetően azért, mert a megfelelő jelöltet a tavaszi választások utáni erőviszonyokat ismerve szeretnék kiválasztani.

Abban az esetben ugyanis, ha a választásokon az MSZP a belső reményekhez képest rosszabbul szerepelne, a baloldalnak egyfajta politikai ellensúlyként meg kellene nyernie a budapesti főpolgármesteri széket. Ehhez pedig a pártvezetés néhány tagja szerint olyan integráló, szimbolikus személy kell, aki „össze tudja tartani a demokratikus erőket és többséget tud hozni a Fidesz jelöltjével szemben”. Ezzel kapcsolatban tegnapelőtt Bajnai Gordon és Kuncze Gábor neve jelent meg a hírekben, ám úgy tudjuk, hogy konkrét jelöltekmég csak ötletszinten sem merültek fel.

Az tény, hogy huszonhárom kerületből húsz Horváth Csabát szeretné jelöltnek, és nincs olyan kerületi MSZP-szervezet, amely jelen pillanatban feltétel nélkül támogatná, hogy ne egy „nettó szocialista” jelölt induljon. Egyelőre az a háttérmegállapodás született (hivatalos döntés a jövő heti ovb-ülésen lesz), hogy a küldöttértekezletet megtartják a fővárosiak, jelölhetik is Horváth Csabát, de hoznak egy olyan határozatot is, amelyben kijelentik: a jelölt a legszélesebb szövetségre törekszik majd.

CEMI: Munkánk eredményére büszkék vagyunk

Sajnáljuk, hogy ilyen felfokozott kampányhelyzetben politikai kontextusban merült fel a CEMI Kft. neve – így reagált a cég cikkünkre, amely szerint a XI. kerületben indítani akart, de egészségi okokból visszalépett Orbán Anita fideszes országgyűlési képviselőjelölt férje, Orbán Krisztián a CEMI korábbi vezetője volt, a cég pedig csaknem 300 millió forintos tanácsadásra szerződött a BKV-val. A cég szerint 2007-ben kötöttek megállapodást a BKV-val, a szerződést és a teljesítést azóta többször vizsgálták. A rendőrség 2008-ban vizsgálódott a cég szerződésével kapcsolatban is, az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették. A CEMI – állítják közleményükben – tízmilliárdot meghaladó eredményjavító hatást ért el javaslatai val a BKV-nál. „Munkánk eredményére büszkék vagyunk. Az elvégzett feladatokkal és az azokhoz köthető tényekkel kapcsolatban továbbra is állunk az azt vizsgálni hivatottak rendelkezésére” – zárul a közlemény. Orbán Krisztián közlése szerint semmi köze nem volt a BKV-s ügyletekhez, épp az egyoldalúvá váló ügyfélstratégia miatt távozott a cégtől 2007 augusztusban. Más üzletágnál dolgozott, de pár hónapig még társügyvezető, 2008 végéig tulajdonos maradt, hogy távozása ne rontsa a cég hírnevét. A cég 2007 szeptembere után keletkezett jövedelmeiből nem részesedett – közölte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.