Egy gyilkosságban végződő házasság mozaikképei

A Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfalu lakosságát sokkolta a hír, hogy Ny. László, a városi bíróság titkára a napokban brutális kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság áldozata lett: a 32 éves fiatalembert többször megszúrták, majd gyúlékony anyaggal leöntötték és meggyújtották.

Holttestére hétfő este talált rá a rendőrség az otthonában, egy Attila utcai családi házban, ahol a feleségével, a bűncselekmény után őrizetbe vett S. Andreával élt.

A családi tragédia megdöbbenést keltett a 16 ezer lakosú városban, hiszen az áldozatot és családját jól ismerték Berettyóújfaluban. Ny. László édesanyja egy ajándékboltot üzemeltető helyi vállalkozó, aki hosszú évekig a város polgármesterének volt az élettársa. Így a polgármester – aki nem kívánt nyilatkozni az esetről – a nevelt fiaként gyászolja Ny. Lászlót.

Berettyóújfaluban olyan sokan ismerték a fiatal bírósági titkárt, hogy nem volt nehéz ráakadnom közeli ismerőseire, akiknek a segítségével sikerült rekonstruálni a családi tragédia előzményeit. Megtudtam: az 1978-ban született Ny. László a Debreceni Egyetemen szerzett jogi diplomát, majd egy ügyvédi irodában helyezkedett el, s onnan került pár éve a Berettyóújfalui Városi Bíróságra. A felesége, a zsákai származású S. Andrea a Debreceni Egyetem Hajdúböszörményben működő gyermeknevelési és felnőttképzési karán szerzett diplomát, ezután a berettyóújfalui József Attila Általános Iskolában dolgozott pedagógusasszisztensként, jelenleg pedig a Bihari Szociális Szolgáltató Központ családsegítő szolgálatának fejlesztő pedagógusa.

Ny. László és S. Andrea két évvel ezelőtt kötöttek házasságot, s esküvőjük sajnálatos módon azért maradt emlékezetes a helybéliek számára, mert a ceremónián rosszul lett és meghalt Ny. László nagyapja. Hiába hívtak hozzá mentőt, nem sikerült újjáéleszteni.

– Ott voltam, amikor szegény öreg meghalt – emlékezett vissza a tragikus esetre Ny. László egyik barátja. – Akkor az volt az első gondolatom, hogy ennek a házasságnak nem lesz jó vége.

A házaspár másfél éve költözött egy Attila utcai családi házba, egy szépen rendben tartott, takaros portára. Gyermekük nem született. Ny. László egyik ismerősétől megtudtam: a gyilkosság előtt pár nappal összefutott a fiatalemberrel, aki elárulta neki, hogy a házasságának vége, mert elhagyja a feleségét egy másik nő miatt, akit a városi bíróságon ismert meg. Azt nem tudni, hogy a házaspár együtt töltötte-e az elmúlt hétvégét, de kiderült, hogy Ny. László hétfő reggel már nem ment be a munkahelyére. Ezért a bíróságról elment a lakására az egyik kollégája, hogy érdeklődjön utána. A feleségét találta otthon, aki azt mondta: a férje betegen fekszik, nem megy dolgozni. A bírósági dolgozó ezt tudomásul vette, s elment. Később újabb vendég csöngetett: Ny. László egyik barátja kereste föl a fiatalembert. Habár S. Andrea neki is azt mondta, hogy a férje fekszik, a fiatalember bement a lakásba, ahol a fürdőszobában talált rá barátja holttestére, majd értesítette a rendőrséget.

Információink szerint Ny. Lászlót a családi ház nappali szobájában késsel leszúrták, majd a sebesült férfit gyúlékony anyaggal leöntötték és meggyújtották. A fiatalember először a bejárati ajtó felé menekült, majd a fürdőszobába ment, vélhetően azért, hogy vízzel oltsa el magát, de erre már nem maradt ereje.

Egyelőre nem tudni, hogy ki vagy kik követték el a gyilkosságot.

– Laci magas, jó kiállású, erős fiú volt, a felesége meg alig ötven kiló – magyarázta az egyik barátja. – Nem tudom elhinni, hogy az az asszony egyedül elbírt volna vele.

Sápi Tibor, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa érdeklődésünkre azt mondta: a berettyóújfalui rendőrkapitányság egyik járőre hétfő este hét óra előtt bejelentés alapján jelent meg a lakásban, ahol Ny. Lászlót holtan találta, felesége pedig sokkos állapotban volt. A megyei főkapitányság bűnügyi osztálya segítségnyújtás halált okozó elmulasztása miatt rendelt el nyomozást. Hozzátette: az elhunyt feleségét gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. Arra a kérdésemre, hogy miért nem emberölés gyanúja miatt indítottak eljárást, Sápi Tibor azt válaszolta: a nyomozás későbbi szakaszában még változhat a bűncselekmény minősítése. Megkérdeztem tőle, hogy vannak-e adatok arra vonatkozóan, hogy hány elkövetője volt a gyilkosságnak, Sápi Tibor azt mondta: ilyen részletekre nem kíván válaszolni, az eljárást szakértők bevonásával folytatják.

Ha az utcabeliek tudnak is valamit, hallgatnak, és utólag segítenek: megláttam a megtört szembeszomszédot, amint tegnap inni adott a halott fiatalember két kutyájának.

A gyilkosság helyszíne
A gyilkosság helyszíne
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.