Becsület napja: bekeményít a rendőrség

A német „bajtársak” kérésére a magyar nemzetiszocialisták márciusra halasztották az úgynevezett becsület napja alkalmából meghirdetett gyűlésüket. A rendőrség azon van, hogy megakadályozza a rendezvényt. A szervezők jogi kiskaput keresnek: kampányeseményként állítják be a demonstrációt.

Hungarista és neonáci szervezetek évek óta február közepén, a Hősök terén emlékeznek meg arról, hogy a második világháború idején német és magyar csapatok megpróbáltak kitörni a körbezárt budai Várból. A becsület napjának nevezett rendezvényt hatósági engedéllyel, gond nélkül megtarthatták – egészen mostanáig. Az egyik hungarista szervezet neve mellőzését kérő képviselője lapunknak elmondta, hogy a rendőrség világossá tette: „a szervezők akár a fejük tetejére is állhatnak, akkor sem rendezhetik meg a demonstrációt. Legalábbis a Hősök terén vagy más, frekventált helyen nem”.

A hungarista irányzathoz tartozó, illetve azzal szimpatizáló szerveződések komolyan vették a figyelmeztetést, és úgy döntöttek, a budai hegyekben, elvonultan, viszonylag szűk körben tartanak megemlékezést. Az NS Front nemzetiszocialista (náci) tömörülés viszont ragaszkodik a nyilvános rendezvényhez. Tavaly nyáron ez a társaság hirdetett felvonulást a főnáci Rudolf Hess halálának évfordulójára. Emberi jogi és a antifasiszta szervezetek mellett Sólyom László államfő és Bajnai Gordon kormányfő is felháborodását fejezte ki: a rendőrség akkor megakadályozta, hogy neonácik masírozzanak Magyarországon.

Az idei becsület napjának különlegessége, hogy az NS Front nem a megszokott időpontban készül demonstrálni – az eseményt elhalasztották március 6-ra, szombatra. A dátum kiválasztásában a magyar neonácik tekintettel voltak német elvbarátaik kérésére, akik február közepén Drezda bombázásának évfordulójára koncentrálnak, ezért nem tudtak volna eljönni Budapestre. Az NS Front közben a szervezés terheit átadta a Nemzeti Forradalmi Párt nevű, eddig ismeretlen képződménynek. Informátorunk szerint taktikai lépésről van szó, az említett pártot ugyanaz a kör hozta létre, amelyik az NS Frontot is alkotja. A nagy hirtelen gründolt új párt azt a célt szolgálja, hogy a becsület napját más elnevezéssel, kampányrendezvényként jelenthessék be, így a rendőrségnek ne legyen módja betiltani a gyűlést.

Kérdés, hogy a jogi trükk beválik-e. A BRFK később ígért tájékoztatást. A német neonácik mindenesetre bizakodnak: a németországi fapados járatokon, úgy hírlik, szépen fogynak a március elejére, Budapestre szóló jegyek.

Még a Hősök terén
Még a Hősök terén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.