A BKV-szerződései: A CEMI százmilliói után nyomoz a BRFK

Újabb harminc tanácsadói szerződés miatt fordul a rendőrséghez a BKV-vezérigazgatója. A BRFK vizsgálja annak a cégnek a szerződéseit is, amelyben korábban a napokban visszalépett fideszes képviselőjelölt, Orbán Anita férje volt az egyik vezető.

Jelenleg is vizsgálja a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya a BKV szerződéseit, köztük a CEMI (Central European Management Intelligence) tanácsadó céggelmég 2007-ben kötött megállapodást – erősítette meg tegnap a rendőrség lapunknak. A CEMI tíz hónap alatt 287 millió forintot kasszírozott tanácsaiért a BKV-tól. A cég szenior partnerei óránként százezer forintot, junior partnerei hetvenötezret, elemzőik harmincötezret számláztak. A CEMI-vel kötött szerződést a BKV részéről vezérigazgatóként Antal Attila írta alá, akit nemrégiben gyanúsított meg a rendőrség. Antal állítólag részletes vallomást tett, és hivatalosan meg nem erősített információink szerint a CEMI-vel kötött szerződés kapcsán is érdemben nyilatkozott. A BKV korábban közleményben azt állította, hogy a céggel kötött szerződésnek és a kapott tanácsoknak köszönhetően kilencmilliárd forintot sikerült megtakarítani, így a majd háromszázmilliós ráfordítás sokszorosan megtérült.

Orbán Anita
Orbán Anita

A CEMI egyik korábbi „ügyvezető partnere” Orbán Krisztián volt, aki most az Oriens nevű tanácsadócég egyik irányítója, nem mellesleg a múlt hétvégén visszalépett fideszes képviselőjelölt, Orbán Anita férje. Orbán Krisztián neve legutóbb akkor volt olvasható a sajtóban, amikor 2008-ban több közgazdásszal karöltve gazdaságélénkítő csomagot mutatott be „Kilábalás” címen. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még abban az évben meghívta az Oriens képviselőit, így Orbán Krisztiánt is, hogy kormányülésen vázolják elképzeléseiket. Az Oriens jegyzett tőkéje 38 millió forint, a céget Orbán Krisztián képviseli; a tagok között pedig egy Oriens Holding Limited nevű vállalkozás szerepel –utóbbit Cipruson jegyezték be.

Orbán Anita hirtelen visszalépése a jelöltségtől sokakat meglepett, a fiatal politikusnőt ugyanis a párt egyik komoly reménységeként tartották számon. A Fidesz pár napja közleményben tudatta, hogy mégsem őt indítják a főváros 16. számú választókörzetében, hanem Simicskó Istvánt. A közlemény szerint Orbán Anita egészségügyi okok miatt nem tudja vállalni a képviselő-jelöltséget.

„A hír igaz, egészségügyi okok miatt sajnos mégsem tudom vállalni a jelöltséget. (...) Ez a csoport természetesen továbbra is működni fog, hogy így is kapcsolatban tudjunk maradni! Ugyanúgy fogok majd írni, linkelni és válaszolni, csak most sajnos egy kicsit ritkábban, mint eddig”, írta a Facebook közösségi oldalon Orbán Anita, aki pár nappal a bejelentés előtt, február másodikán még lakossági fórumot tartott, erről be is számolt internetes üzenőfalán. Sőt, Twitteroldalán még február hetedikén hajnalban, azaz a lemondó közlemény kiadásának reggelén is több bejegyzést tett. Az egyiken épp a kampányoldalát linkelte be, egy személyes jellegű bejegyzés mellé.

Lapunk megkereste Orbán Krisztiánt, aki közölte: feleségének egészsége valóban megromlott, erről azonban – érthető módon – nem kívánt részletekbe bocsátkozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.