Riadó a nők szívének egészségéért

Bár a köztudatban férfibetegségnek számítanak, a szív- és érrendszeri betegségek már több nőt veszélyeztetnek, mint férfit. Az ok a megváltozott életmód: a nők nemcsak a munkában vagy a szabadidő eltöltésében hasonultak a férfiakhoz, hanem ebből következően betegségeikben is.

Szombaton piros fénnyel világítottákmeg a MűvészetekPalotáját és a Corvinus Egyetemet Budapesten, a Katona József Színházat Kecskeméten. Az Egyesült Államokban többek között a New York-i Empire State Building és a Niagara-vízesés kapott piros világítást. A világ 57 országában – idén először Magyarországon is – ezzel arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a szív- és érrendszeri betegségek már nem kizárólag a férfiak betegségei. Sőt, manapság már több nőt, mint férfit veszélyeztetnek.

– Az Amerikai Szív Szövetség figyelt fel először arra, mennyire általános tévhit, hogy a szívbetegség férfikór és a nők szinte védettek ellene – mondja Nagy Orsolya, a Pirosban a Nőkért főszervezője. A „Go Red For Women” program szimbóluma ugyanis a piros női ruha lett, amelyre azt írták: „Ez nem piros ruha. Ez riadó!”

Ha megkérdezzük a nőket, hogy milyen betegségektől félnek a legjobban, a szív- és érrendszeri betegségeket csak a 8–9. helyre sorolják – mondja Nagy András kardiológus, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke. A valóság viszont az, hogy az EU-ban több nőt öl meg a szív- és érbetegség – a nők 55 százalékát –, mint férfit, akiknek 43 százaléka hal meg koszorúér-betegségben.

A nők közül szív- és érrendszeri betegségben ma már minden földrészen többen halnakmeg,mint az öszszes rosszindulatú daganat, tuberkulózis, malária és AIDS következtében. Nálunk még roszszabb a helyzet: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nők halálozásának 57 százalékát ezek a betegségek okozzák, míg a férfiaknál 45 százalékban felelősek a halálozásért.

Nagy András elmondta: a nők egy ideig védettebbek ezekkel a betegségekkel szemben. A fogamzóképes kor után azonban, amikor a hormonok jótékony hatása csökken, a védettség elmúlik, és a veszélyeztetettségük nagyobb lesz, mint a férfi aknak. Hozzáteszi: mivel emelkedik az átlagéletkor, egyre több nőt érint a probléma. –Manapság, ha egy nő szívinfarktust vagy agyérgörcsöt kap, nagyobb eséllyel hal meg vagy bénul le, mint egy férfi. Kevesebb nő jut el ugyanolyan egészségügyi mutatókkal szívkatéterezésre, szívműtétre, mint férfi –mondja. A nők panaszai sokszor félrevezetőek, ezért már a diagnózis felállítása is nehezebb. És az orvosaik sem gyanakszanak ilyen típusú megbetegedésre.

De nem ez az egyetlen ok, amiért a férfiak betegségéből mindkét nemet veszélyeztető probléma lett. Legalább ilyen fontos a női szerepek megváltozása: hasonultak a férfiakhoz a munkában, a szabadidő eltöltésében és betegségeikben is. Ráadásul rengeteg stressz éri őket. – A nemi szerepek változása, a nők munkába állása önmagában nem rossz. Hiszen a férfi által eltartott nő kiszolgáltatott – magyarázza Pikó Bettina egészségszociológus. Ami valóban árt a nők egészségének, az a feladatok aránytalan elosztása.

– Az igazi teher, hogy a munkában száz százalékig férfiasnak, otthon száz százalékig nőiesnek kell lenniük – állítja. Ráadásul ehhez a magyar nők nyugat-európai társaikkal ellentétben sokkal kevesebb segítséget kapnak: a házimunka túlnyomó része őket terheli, többségüknek nincs bébiszittere vagy bejárónője.

E kettős nyomás miatt isznak és dohányoznak egyre többet a nők. Ez tovább növeli a szívbetegségek előfordulását körükben. – Évek óta kutatjuk a serdülők dohányzását és alkoholfogyasztását. Néhány éve bekövetkezett egy fordulat: a lányok között nagyobb a dohányosok aránya. Ivásban is egyre jobban megközelítik, de még nem érték utol a fiúkat – mondja.

Pikó Bettina szerint a megoldást a családok napi rutinjának átalakítása jelentené. – Ideális esetben a pár tagjai megosztják egymás közt a feladatokat. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek férfias vagy nőies feladatok, hanem azt, hogy nagyjából mindenkire ugyanakkora teher hárul – fogalmaz. – Jó lenne elérni, hogy a szívbetegségek kockázata ugyanúgy tudatosuljon a nőkben, ahogy a méhnyakrák veszélye, például.

Ráadásul ennél a betegségnél nincs szükség bonyolult, speciális szűrésekre – állítja Nagy András. Hozzáteszi: csak az étkezésre, a mozgásra és a dohányzás mellőzésére kell odafigyelni, és időként ellenőriztetni a vércukor- és a koleszterinszintet. Hangsúlyozza: szó sincs arról, hogy meg akarják győzni a nőket, hogy rákszűrés helyett koleszterinszűrésre menjenek. Csak arra kérik őket, hogy osszák meg a figyelmüket az egyes betegségek valódi veszélyeinek megfelelően. A Pirosban a Nőkért mozgalom a figyelemfelhívás mellett egy 12 hetes egészségvédő programmal próbál segíteni. Egy életmódmintával, amit bárki követhet, ha elszánja magát.

Narancsos fénnyel világítják meg a Művészetek Palotáját
Piros fénnyel világították meg a Művészetek Palotáját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.