Csak a hagyományos értékeket dicsérte mindenki

Lapunk szombati számában közzétettünk egy, az Orbán Viktor évértékelő beszédének fogadtatását tükröző tetszési görbét. E módszer Magyarországon a nyomtatott sajtóban új, s mivel a Népszabadság a jövőben rendszeresíteni szeretné használatát, az alábbiakban közöljük a Meroving által készített kutatás módszertanát.

– A kutatásban önként vettek részt emberek, akik különböző forrásokból értesülve, különböző módokon jelentkeztek. Voltak, akik meglévő kutatási adatbázisokból értesültek, voltak, akik a NOL-ra (Népszabadság online) látogatók közül kerültek ki. Kiválasztásukat nem előzte meg szisztematikus mintavételi eljárás, ezért a beérkezett adatokat tisztítottuk, vagyis kiszűrtük a szélsőségesen pozitív vagy negatív és a passzív, tehát nem értékelő alanyokat is –mondja Síklaki István kutatásvezető. A beszéd végignézése és tetszés, nem tetszés szerinti értékelése után több mint 94 százalékuk adta meg az elemzési szempontból fontos adatait. Az itt látható tisztított görbék 228 önkéntes résztvevőtől származnak, ami a módszertani szabályok alapján igen jelentős elemszám. Közülük 33 mondta magát MSZP-szimpatizánsnak, 74 a Fidesz hívének. A többi résztvevő a kisebb pártokat képviselte. A kutatásban részt vevők biztos pártválasztók voltak, 101-en budapestiek, a többiek egyenletesen oszlottak meg a három nagy országrész között. A válaszadók 20 százaléka 30 alatti, 39 százaléka 30 és 50 közötti, 41 százaléka 50 fölötti.

A résztvevő, miközben nézi a beszédet, az elhangzottakat folyamatosan értékeli egy csúszó skála segítségével. Az ábrán a középvonal mutatja a semleges középértéket. Ettől fölfelé pozitív, lefelé negatív érzéseiket fejezik ki. Pszichológiai tapasztalat, hogy a résztvevők figyelmi kapacitását ilyenkor teljes mértékben leköti a beszéd, így a tetszésválaszok a spontán érzéseket tükrözik. Az ábrán az összes résztvevő (228) átlaga mellett a Fideszszimpatizáns (narancs színű görbe) és az MSZP-szimpatizáns (piros színű görbe) reakciói láthatók. Az első érdemi kilengést a beszédnek az az állítása váltotta ki, amely szerint ma az ország gyenge. Ez heves negatív reakciót váltott ki az MSZP-vel rokonszenvezők kö rében, és tetszést a Fidesz hí veiből. Mindhárom görbe kimondottan negatív választ mutatott, amikor azt fejtegette Orbán Viktor, hogy egyedül Magyarország panaszkodik arra, hogy kicsi ország. A jelenleg hatalmon lévők önzéséről szóló eszmefuttatás nagyon negatív reakciót váltott ki az MSZP szimpatizánsai körében. A hagyományos értékek dicsérete tetszést váltott ki.

A szélsőségek visszatérő bírálata csak mérsékelt, de pozitív választ vált ki az átlagból éppúgy, mint a két tábor képviselőiből. Orbán barátságos gesztusa a baloldaliak felé csak mérsékelt reakcióra vezet: míg a szocialista beállítottságúak kitörő lelkesedés nélkül bár, de pozitívan fogadják, addig mind a Fidesz híveiből, mind az átlagból enyhe negatív reakciót vált ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.