Bokros Lajos: Többet ésszel, mint erővel

Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje tegnap sajátos „országértékelést” tartott – inkább Orbán Viktor pénteki országértékelő beszédét elemezte. Igaz, ezzel egyúttal az országot is, amely szerinte megrekedt. Ezt egy csörgőórával próbálta jelképezni, amelyet beszéde alatt többször is fölmutatott – és mindig hat órát mutatott. Bokros szerint e „tétlenség” ellenszere: az MDF programja.

Vannak populista programok, amelyek mindent megígérnek, csak azt nem mondják el, hogyan tudnak a szép délibábos ígéretek földjére eljutni. Az MDF programja kiemelkedik ezek közül, szikrázóan logikus, kemény szavakkal összeállított, de elfogadható, mert megvalósítható és mert a társadalom felemelkedéséről szól – ezt mondta Bokros Lajos a Városligeti fasori Versailles Rendezvényközpontban tegnap, rendhagyó évértékelő rendezvényén. Az MDF miniszterelnök-jelöltje köszöntötte a magyar nemzetet „határon innen és túl”, s előrebocsátotta: mindenkihez szól, aki nem akar a Kárpát-medence közepén fekete lukat látni, mert egy meghasonlott nemzet veszélyt jelent Európára is. „Mindenkinek érdeke, hogy ez a nemzet erős legyen, amelyre fel lehet nézni”, fogalmazott.

Aztán Bokros Lajos a tulipánmezős MDF-plakát előtt, a pulpituson fel-alá járkálva ismertette a reformok kritikus tömegének és az MDF programjának legfontosabb téziseit, de mindenekelőtt (Orbán Viktor nevének említése nélkül) a Fidesz-elnök országértékelő beszédének „erős” üzeneteit opponálta. Az elmúlt tíz évről, „az elvesztett évtizedről” azt mondta: Magyarország 2000–2001-ben (vagyis az Orbán-kormány idején – a szerk.) tért le a gazdasági növekedés útjáról, „mert az erős állam és az erős kormány bűvöletében valaki azt gondolta, mindent lehet, csak akarni kell, nem számít, mit írnak a tankönyvek. Ez az 50-es évek voluntarista gazdaságpolitikájára emlékeztette, miszerint minél nagyobb termelési mutatók kerüljenek az üres papírba”. Akkor kezdődött a nyakló nélküli túlköltekezés programja. S most pont ott vagyunk, ahol tíz éve voltunk – konstatálta.

Ezután Bokros arról beszélt, hogy „ördögi körök” alakultak ki a magyar gazdaságban; a közteherviselés kapcsán azt emelte ki, hogy nagyon kevesen fizetnek egyedileg adót, s ez kialakította az adóelkerülésre ösztönző magatartást. A megoldás: több embernek kell egyedileg kevesebb adót fizetnie. Beszélt a közszolgáltatások minőségjavításának a szükségességéről, arról, hogy „az állam elzabálja a hitelforrásokat a vállalkozók elől”.

– Többet ésszel, mint erővel – adta ki Bokros Lajos az MDF gazdaságpolitikai jelszavát. –Mire van szükség? Erős államra? – kérdezte, majd rögtön válaszolt is: nem erős, hanem okos államra van szükség, amelynek az ellensúlyok egyensúlyára kell épülnie. A válság kapcsán szintén ellentmondott Orbán Viktor megközelítésének, mondván: „Mohó kapzsi üzletemberek ülnek a bankokban? Az államban is ilyenek ülnek. Az elavult állami szabályozás miatt alakult ki a válság. Az amerikai jegybank rossz döntések sorozatát hozta, alacsony volt a kamat, s így milliók tűntek hitelképesnek” – adott visszamenőleges helyzetértékelést. Bokros Lajos szerint független jegybank kell, hogy legyen ellensúlya az állami, rossz költségvetési politikának. És erős bankfelügyelet, de nem kormányzati, hanem független felügyelet, mert ellentmondásba keveredhet egymással a betétesek és az állam érdeke. Az államot nem szabad őrizetlen hatalom birtokosává tenni.

Orbán Viktornak azt a kijelentését, amely szerint „Magyarország nyugati zászló alatt hajózik, de észre kell venni, hogy a világgazdaságban keleti szél fúj”, Bokros Lajos úgy kommentálta: „fúj a szél keletről, de hideget hoz, diktatúrát”. És van déli szél is, India, Brazília. „Magyarország nem kompország, és hiszek abban, hogy nem jött el a Nyugat alkonya”, mondta. Bokros Lajos szerint nyíltan és becsületesen ki kell mondani: a felemelkedés a munkahelyteremtéstől függ. De – bírálta ismét Orbán Viktor tervét – az állam egymillió munkahelyet legfeljebb papíron tud teremteni. Az államnak nem feladata a munkahelyteremtés, azokat a feltételeket, szabályokat, ösztönzést kell létrehozni, ami alapján a vállalkozói osztály hajlandó megtakarítani, beruházni. Az MDF miniszterelnök-jelöltje a felsőoktatási reformot is elkerülhetetlennek nevezte: szerinte „tömegével vannak olyan iskoláink, melyek bővítetten újratermelik a munkanélküliek tartalékos hadseregét”.

FIDESZ: „A mostani hétvégén kiderült, hogy aki az MSZP-re szavaz, a Gyurcsány-csomagra szavaz; aki az MDF-re, az a Bokros-csomagra szavaz, aki pedig a Fideszre adja voksát, az a nemzeti ügyek kormányára szavaz.”

MSZP: „Bokros Lajos programjában nincs sok köszönet, alig elviselhető terhet róna a magyar családokra, diákokra és a nyugdíjasokra egyaránt.”

Magyarok, demokraták, függetlenek - ez az új MDF új jelszava. „Európa keresztútján a magyarság nem lehet magába forduló zárvány", hangoztatta Dávid Ibolya. „A magyar demokrácia válságban van. Úrrá lett e félelem, melynek motorja az a beteg politikai magatartás, hogy aki nincs velem, ellenem van. Aki ellenem van, az ellenség, és arra kilövési engedély van. Ezek gyomorforgató eszközök", fogalmazott az MDF elnöke. Szerinte a demokráciának a populizmus ártott a legtöbbet. S az, hogy Orbán Viktor köpönyegéből előbújt és szép csendben megizmosodott egy radikális politikai erő, a Jobbik. (Cs. I.)

Azt csiripelték Bajuszról...

Bokros Lajos évértékelőjét a Népszabadság Online új választási oldalán (nol.hu/voks) a magyar Twitter-közösség valós időben kommentálhatta, illetve követhette helyszíni tudósítónk „hangulatcsiripjeit” – hasonlóan Orbán Viktor pénteki évértékelőjéhez. Ezekből szemezgettünk.

katilevele: RT@nolhu: Ami jár, az jár... Bokros fan matrica tudósítónk laptopján.

Krajczar: RT@nolhu: Se himnusz, se sajtókordon+kávét, üccsit is kaptunk, OV-hez képest reveláció. Full riszpekt, Bajszi!

nolhu: BL lejött a színpadról, jön a tanár bácsis stíl, fel-alá járkál, piramist formázva ujjaiból. Nnokéremszépen...

gumikrumpli: Mi a fene van az élő közvetítéssel? Az MDF oldalán nem történik semmi, az [origó]-n meg se híre, se hamva a közvetítésnek.

Bulvarcsirip: Kicsit betelt #evertekelő MDF logó fehér alapon. Az Ustream nem pont az ilyen blamák ellen való? (Ráadásul valahol magyar is.)

nolhu: Bokros négy nyelven kívánt jónapot, magyarul, szlovákul, szerbül, nemtommiül meg németül is.

Gutentágot belétek is!

Nolhu: Dávid Ibolya szürke-feketében tolja. Húha, színtiszta igazságot fogunk hallani!

(Ny. M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.