Mesterházy Ernőtől emberi sorsok, karrierek függtek

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a BKV-ügy nyomozása során Mesterházy Ernőt, Zelenák Tibort és Fuzik Zsoltot. Regőczi Miklós házi őrizetbe került. Demszky Gábor csak hétfőn szólal meg az ügyben.

Pénteken késő délutánba nyúló meghallgatás végén a bíróság elrendelte Mesterházy Ernő fővárosi főtanácsadónak, valamint Zelenák Tibornak, a BKV volt kommunikációs főosztályvezetőjének az előzetes letartóztatását. A Fővárosi Főügyészség Regőczi Miklós volt vezérigazgató-helyettes előzetes letartóztatását is indítványozta, azonban vele szemben a bíróság csak házi őrizetet rendelt el. Úgy tudjuk, a Fővárosi Főügyészség várhatóan megfellebbezi Regőczi házi őrizetét és kérni fogja a Fővárosi Bíróságtól, hogy őt is helyezzék előzetesbe.

A nap folyamán elrendelték Fuzik Zsoltnak, a közlekedési vállalat volt informatikai igazgatójának előzetes letartóztatásba helyezését. (Mint arról pénteki lapunkban hírt adtunk, Fuzikot két hónapi bujkálás után, szerda este fogták el a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság kommandósai Szegeden.)

Regőczi Miklóst hűtlen kezelés, Zelenák Tibort bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt hallgatták ki a nyomozók szerdán. A rendőrség vizsgálata szerint a volt vezérigazgató-helyettes 12 cég vonatkozásában mintegy 81 millió forint, Zelenák Tibor pedig hat cég vonatkozásában több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a közlekedési társaságnak. Mesterházy Ernőt azzal gyanúsítják: rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve, indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket kössenek.

Mesterházy Ernőt a főpolgármester politikai főtanácsadóként alkalmazta a vele 2009. július 17-én kötött szerződés szerint. A Kossuth rádióban, a Krónika által megszerzett kontraktusban egyebek között az áll: „Megbízott a politikai főtanácsadói tevékenység keretében vállalja, hogy megbízó feladatkörébe tartozó bármely ügyben, az adott üggyel kapcsolatos politikai döntések meghozatalának előkészítésével kapcsolatos tárgyalásokon részt vegyen.” A szerződés szerint a főtanácsadó önkormányzati hatáskört nem gyakorolhat, feladatait kizárólag személyesen láthatja el, „és az annak során tanúsított, tapasztalt eljárásról, nyilatkozatokról, s a felmerült valamennyi lehetséges kérdésről, körülményről köteles a megbízót haladéktalanul tájékoztatni”.

Bőhm András, az SZDSZ korábbi fővárosi frakcióvezetője szerint Mesterházytól emberi sorsok, karrierek függtek, a főtanácsadó pedig még koalíciós egyeztetéseken is képviselte a főpolgármestert.

Demszky Gábor legutóbb szerdán, a TV2 Tények című műsorának nyilatkozott a BKV-botrányokról. Mint mondta, meglepték a fejlemények, Mesterházy ugyanis közeli munkatársa, s ezekről az ügyekről pedig ő is csak a sajtóból értesült. Azóta a főpolgármester nem jelent meg a nyilvánosság előtt, nem vett részt – a rendszerváltás óta első alkalommal – a fővárosi választási bizottság tagjainak eskütételén sem, ahol Ikvai-Szabó Imre főpolgármesterhelyettes képviselte.

Lapunk szerette volna amegbízási szerződésről megtudni a főváros és a főpolgármester véleményét, de sem őt, sem a főpolgármesteri hivatal sajtóirodáját nem sikerült elérnünk. Mint megtudtuk, Demszky legközelebb hétfőn jelenik meg a nyilvánosság előtt, Kocsis István vezérigazgatóval tart sajtótájékoztatót a BKV-ügyekről a városházán.

Mesterházy Ernő az igazságszolgáltatás „vendége” marad
Mesterházy Ernő az igazságszolgáltatás „vendége” marad
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.