Giró-Szász: „Víziók is kellenek”

A Fidesz elnökének beszédében sokkal kevésbé voltak pártpolitikai elemek, mint a korábbiakban – állapította meg Giró-Szász András. A politikai elemző szerint ebből adódóan a pártpolitikai elemeket lényegében a nemzeti érdek definiálása helyettesítette, a nemzeti érdekkel kapcsolatos cselekvések, elképzelések megfogalmazása töltötte ki a beszédet.

Példaként említette, hogy Orbán nemzeti érdekként definiálta az egészségüggyel, a szociális biztonsággal és a közbiztonsággal összefüggő kérdéseket, azt, hogy politikai indentitástól függetlenül, bizonyos nemzetstratégiai kérdésekben nem a pártoknak, hanem a magyar társadalom józan eszének kell egységet létrehoznia. A Fidesz elnöke nemzeti érdekként határozta meg a szélsőségektől való távolságtartást is.

„Számomra nagyon erősen átjött a beszédből, hogy a pártpolitikusi ént pragmatikusan az államférfi, az állami vezető énje mögé helyezte Orbán Viktor”, fogalmazott

Giró-Szász András. Emellett pedig volt egy nagyon komoly mondanivalója, jelesül az, hogy a magyar társadalomnak ahhoz, hogy az ideológiákat felülíró egysége megteremtődjön, nemcsak nemzeti érdekekben megfogalmazott célokra van szüksége, hanem kellenek a víziók is. – Olyan víziók, amelyek a reményt adják az embereknek, mert remény nélkül a teljesítőképesség is sokkal nehezebben értelmezhető dolog – mondta a politológus. Szerinte egyébként a Fidesz elnökének évértékelő beszéde közben a legerősebben akkor csattant fel a hallhatóság soraiban a taps, amikor a következő kormány legkarakteresebb jegyeit ismertette Orbán Viktor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.