Hajléktalan mosodások Veszprémben

Elsősorban hajléktalanoknak szánják, de nyugdíjasok és nagycsaládosok is igénybe vehetik Veszprémben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat napokban átadott első, vidéki szociális mosodáját.

– Bárki bejöhet ide, és kimoshatja a ruháit. Nem csak a hajléktalanok. Ingyenes a szolgáltatás, senkitől nem kérünk jövedelemigazolást. Arra számítunk, hogy a következő hónapokban egyre több nyugdíjasnak és sokgyerekes családnak jelent a mosás is túl nagy anyagi terhet – mondja Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) alelnöke, mi közben bemutatja a szervezet veszprémi hajléktalanellátó centrumát, az úgynevezett Befogadás Házát.

Elmaradt a roham
Elmaradt a roham

Vadonatúj létesítményről van szó. Ahogy Kozma Imrétől, az MMSZ elnökétől megtudtuk, a szeretetszolgálat történetében ez az első olyan komplex vidéki intézmény, amelyben a hajléktalanellátás valamennyi formája megtalálható. Az MMSZ másfél évvel ezelőtt vette át a veszprémi önkormányzattól a megyeszékhely hajléktalanellátó rendszerének működtetését, ezalatt 45 millió forintos fejlesztést hajtottak végre.

– Azt reméljük, hogy mostantól a 250 veszprémi hajléktalan többségét be tudjuk majd vonni az ellátásba – mondja Szaller Péter, a Befogadás Házának vezetője. – Jelenleg csak 120-an veszik igénybe az átmeneti szállót, az éjjeli menedékhelyet és a nappali melegedőt, a többieket legfeljebb az utcai szolgálatosaink tudják elérni a teajáratokkal.

A most átadott új hajléktalancentrumban a szociális mosoda, a fürdőszoba, a konyha és az új nappali melegedő mellett érték- és poggyászmegőrző is működik. A mosógépeket egyelőre csak a szociális munkások kezelhetik, de a tervek szerint a jövőben hajléktalanokat is foglalkoztatnak majd mosodásként. Mindez nem lenne újdonság, hiszen az MMSZ Budapesten már két éve üzemeltet egy saját mosodát, ahol jelenleg is hajléktalanok dolgoznak.

Az otthontalanok mosodájának létrehozásához az egyik mosószergyártó nyújtott anyagi támogatást: tavaly az úgynevezett Foltmentes adomány elnevezésű országos programjuk keretében 40 tonna használt ruhát gyűjtöttek össze. Mielőtt az adományt szétosztanák a rászorulóknak, az MMSZ budapesti és az új veszprémi mosodájában tisztítják ki a ruhákat.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a veszprémi hajléktalanok megostromolták volna az új létesítményt. Ez illúzió is lett volna, hiszen Vecsei Miklós szerint az első lépés mindig a becsalogatás. Mostantól reális az esélye annak, hogy a több tucat hajléktalan, akik eddig a hidegben a szomszédos vasútállomás várótermében töltötték a napjaikat, átszoknak az új, tágas nappali melegedőbe.

Január végén fejeződött be az MMSZ budapesti Mosoly utcai mosodájában az a kétéves kísérleti program, amelynek keretében tíz hajléktalant foglalkoztattak. Pályi Felícia intézményvezetőtől megtudtuk: a mosoda üzleti alapon tovább működik, mivel azonban a pályázati támogatás megszűnt, mostantól csak öt hajléktalannak tudnak munkát adni. Pályi Felícia szerint a nemrég zárult program – amelyben öszszesen húsz hajléktalan vett részt –sikeres volt. Előfordult ugyan, hogy valaki idő előtt feladta, és inkább visszament az utcára, de a legtöbben felfelé léptek ki a hajléktalanságból, azaz munkát és albérletet is találtak maguknak. A mosoda jelenleg hetvenszázalékos kihasználtsággal működik, ami havi 1200–1500 kilogramm ruha mosását jelenti. A fő megrendelő maga a szeretetszolgálat, amely az adományba kapott ruhákat a szétosztás előtt itt mosatja ki, de különböző intézményektől és magánszemélytől is elfogadnak megbízásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.