Bezárnak az oltópontok

Február negyedikén ideiglenesen bezárnak a rendkívüli oltópontok, a jövőben csak az ÁNTSZ regionális intézeteiben lévő nemzetközi oltópontokon kérhető orvosi beutaló nélkül, azaz egyszerűsített eljárással az új influenza elleni oltás – jelentette be tegnap Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Ha ismét tömeges lesz az érdeklődés, újból megnyílhatnak az oltópontok. A patikai ellátási gondok oldására nyitott novemberben a kormány országszerte – zömében kórházakban – 200 olyan helyet, ahol 3000 forint ellenében bárki megkaphatta a H1N1 elleni vakcinát. Az oltópontokon összesen 92 ezer 106 oltást adtak be, s a miniszter szerint ez a pontokat üzemeltetőknek sem volt rossz üzlet. Az intézmények egyszeri, másfél millió forintos támogatás mellett oltásonként ezer forintot kaptak. A miniszter véleménye szerint összességében a bevételek fedezték a rendszer üzemeltetésének többletköltségét.

Ugyan egyre kevesebb a beteg, de a járványnak nincs vége. Eddig 112 haláleset hozható összefüggésbe a H1N1-gyel. Legutóbb Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Gamáson, az általános iskolában okozott tömeges megbetegedést a vírus. Székely Tamás szerint országszerte a betegek száma egyelőre ugyan nem éri el a járványküszöböt (ez hetente húszezer, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló új fertőzést jelent), ám a legfrissebb adatok szerint ez a szám 15 ezer 400, ami nyolcszázalékos emelkedést jelent az előző kétheti adathoz képest. Hozzátette: az orvoshoz fordulók többsége változatlanul 34 év alatti. Az új influenza vírusa eddig 353 ezer megbetegedést okozott, 555 fertőzöttet kezeltek intenzív osztályon. Negyedüknek semmiféle krónikus vagy egyéb, fertőzésre hajlamosító betegsége nem volt, így elvben őket megvédhette volna az oltás. Csakhogy nem kérték.

A miniszter ezúttal is biztatott arra, hogy aki még nem kérte, tegye meg, és oltassa be magát. (Eddig csaknem hárommillión vették fel az oltást.) Közölte azt is, hogy a háziorvosok és a házigyermekorvosok oltásonként 200 forintot kapnak, utólag. Az OEP az október 15. után lejelentett oltásokért utal majd a gyógyítóknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.