Megkerülheti-e Orbán Viktor a nyugdíjkérdést?

„Ha Orbán Viktor országértékelése arról szól, hogyan lehet méltóbbá tenni az életet, akkor része kell, hogy legyen a nyugdíjkérdés”, mondja Wermer András, aki szerint nagy hiba volt, hogy az MSZP negatív kampányt indított a svéd modellről. „Orbán Viktor feladata a remény és a hit sugallása. De a Fideszre is igaz: aki pénzért árulja a testét – folyamatosan támadta az MSZP-t, a reformot –, ne csodálkozzon, hogy nem az igaz szerelmet keresik nála”, véli Braun Róbert. A kommunikációs stratégák Csuhaj Ildikónak értékelték a nyugdíjkampányt.

Wermer András: „Mások a nyugdíjasok, mint 2002-ben”

Wermer András szerint a szimpátia döntő szerepet játszik a választásokon. „De mivel nem állnak rendelkezésünkre mérések, nem lehet megjósolni, hogy az MSZP–Fidesz nyugdíjasokról szóló kampánycsatározása végén ki lesz a meggyőzőbb, kinek hisznek a választók”, nyilatkozta lapunknak a marketingstratéga arra a kérdésünkre, hogy hozhat-e az MSZP-nek nagyságrendekkel több szavazatot a nyugdíjfronton indított Fideszellenes kampány.Wermer András – aki 1994 és 2002 közt a Fidesz-kommunikáció irányítója volt – hozzátette: korábban az MSZP-nek valóban volt elkötelezett nyugdíjasbázisa, de húsz év telt el a rendszerváltás óta. „Ma már mások a nyugdíjasok mint akkor, de mások a 2002-es időszakhoz képest is. Már sokan vannak olyanok, akik a Fidesz-kormányzás idején szimpatizánsokká váltak, s aztán lettek nyugdíjasok.”

– Az MSZP talált egy témát. S abban a pillanatban, ahogy Varga Mihály konkrétan nyilatkozott a nyugdíjrendszerről, a szocialisták máris azzal vádolták a Fideszt, hogy „az utolsó falatot venné el a nyugdíjasoktól”. Az MSZP nyilván úgy gondolta, ha már a saját kormányától nem tudta megvédeni a nyugdíjasokat, most megvédi a Fidesztől – fogalmazott Wermer. Szerinte „a legnagyobb hiba volt ez azMSZP-reagá lás, hiszen ez negatív kampány, s már megint arról szól, mit ne csináljon a Fidesz”. Holott nem is lehet pontosan tudni, milyen is lenne az a bizonyos svéd modell, mert nem indult el beszélgetés arról: „mi is lenne a jó a nyugdíjasoknak?”. A negatív kép fölmutatása nem elég –pozitívat kell megfogalmazni. A politikusoknak nem kell feltétlenül 13. havi nyugdíjat ígérni, de el kellene mondaniuk, milyen úton lehet eljutni a jó megoldáshoz. De – hangsúlyozza Wermer – nincs egyetlen jó megoldás, nincs királyi út. Arra a kérdésünkre, hogy kell-e Orbán Viktornak a pénteki országértékelő beszédében érintenie a nyugdíjasokról szóló konkrét Fidesz-programot, azt válaszolta: – Ha a beszéd például arról szól, hogyan lehet méltóbbá tenni az életet Magyarországon, akkor része kell, hogy legyen a nyugdíjkérdés. De ha arról, hogy milyen fontos gazdasági intézkedésekre van szükség, akkor más dolgokra helyeződhet a hangsúly.

Braun Róbert: Aki pénzért árulja a testét...

– A nyugdíjmodellről szóló vita a kampány egyik központi és tartalmi kérdése lehet(ne), ha volna erre szándék a pártoknál és a „törzsi viszonyoktól” való eltérésre a médiában – mondja Braun Róbert, a Corvinus Egyetem Marketing Intézetének docense. Ő Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején a MeH helyettes államtitkára volt, és 2005-ös lemondásáig Gyurcsány Ferenc politikai főtanácsadója. A szakember szerint nyilvánvaló, hogy a kampány nem a nyugdíjasokért, hanem egymás ellen folyik. Az MSZP ádázan várja, hogy ellenfele hibázzon – hisz ez adhat számára reményt és néhány százaléknyi, a kétharmados Fidesz győzelmet megakadályozó szavazatot. Ám a „mindenre ugrás” veszélyes, hiszen annak, aki gyakran kiált farkast, a valós veszélynél sem hisznek. Másrészt a nyugdíjasok sem homogén réteg, és politikai érzéseiket nem csupán a borítékban található összeg befolyásolja. Az MSZP és a Fidesz is attól fél leginkább, hogy a „héjszavazói”, azaz a nem legelkö tele zettebbek lefutottnak, tét nélkülinek érzik a választásokat, így el sem mennek szavazni. Ezért fontos az MSZP-nek, hogy maradék nyugdíjas támogatói számára jelezze: van tétje a választásnak, tessék elmenni voksolni. – „Fidesz helyesen teszi, hogy nem védekezik, hanem támad: kampányban, aki védekezésre kényszerül, eleve vesztes helyzetben találja magát. Orbán Viktor – szintén helyesen – távol tartja magát a napi küzdelmektől és a szakpolitikai kérdésektől. A Fidesz általában is lebegteti a szakálláspontokat, hiszen csak hibázhat: kétharmadnyi heterogén közönséget és az egy csapásra jobb életben reménykedőket lehetetlen szakpolitikákkal kielégíteni”, mondta Braun Róbert, aki úgy véli: Orbán Viktor feladata a remény és a hit sugallása. Amúgy persze a Fideszre is igaz: aki pénzért árulja a testét (folyamatosan támadta a kormányt, az MSZP-t, a reformot, a változást), az ne csodálkozzon, hogy nem az igaz szerelmet keresik nála. Első tartalmi megszólalása után tartalmi vita helyett azonnal elsöprő politikai támadással találná magát szemben Orbán Viktor –mondja a kommunikációs stratéga. Így vélhetően „országértékelő” beszédében sem fog szakpolitikát hirdetni, ám nyilván megemlíti, hogy a nyugdíjasok is jobb életre számíthatnak, ha vége a „Gyurcsány-korszaknak”.

A Fidesz aláírásgyűjtést kezdeményez a 14. havi nyugdíjért
A Fidesz aláírásgyűjtést kezdeményez a 14. havi nyugdíjért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.