Uj Péter: Hószoció

Még a féktelenül durvuló kampányt, a nyugdíjasok elkerülhetetlenül közelgő tömeges elpusztítását, a szinte biztosra vehető boszorkány-, zsidó- és demokratikusértékek-üldözés rémét is elhomályosítja vagy inkább zárójelbe teszi mintegy az a mindent elsöprő (első fázisban inkább: ellapátoló) tényálladék, illetve inkább úgy mondom, szenzáció, sőt SZENZÁCIÓ, hogy télen havazik.

Amikor ezt írom, akkor is, éppen csak szállingóz, de szállingóz, és azt veszem észre magamon, hogy nyugtalanul dobolok a lábammal, kicsit izzadok, a kezem remeg, ha négy óra is eltelik úgy, hogy éppen nem esik valami fehér.

Az ablak alatt egy 1:1-es méretarányú, kábé három köbméternyi össztérfogatú hósztegoszaurusz őrzi a házat, a garázskijárat-takarítás gyerekbarát mellékterméke.

Az őshüllőről jut eszembe, hogy a lakosság tapasztalataim szerint gyorsan és nagyszerűen alkalmazkodott a radikálisan megváltozott környezeti viszonyokhoz, leszámítva mondjuk azokat a minősített idiótákat, akik a tűzoltókat hívogatták, hogy húzzák ki az autójukat a garázsból (mi lehet az ilyenek fejé ben, tényleg?, erre építsél erős, független, öntudatos polgárok szabad akaratán alapuló demokráciát!), ja és a Bogár László-i értelemben vett multinacionális komprádor-karvalytőkét persze, mert az megint képtelen volt követni a világot: minap kint felejtettük a gyerek műanyag csúszkáját, belepte fél méter hó, azóta sem találjuk, elmentem hát két gigamarketba is, hogy vegyek másikat, de nem kaptam, mert mind a kettőben tavasz volt már, szánkó vagy ilyesmi egy darab se, a szezonális cikkeknél virágföld, vetőmag, kerti biszbaszok; itt is inkább az e-maileket figyelik, nem néznek ki az ablakon.

Mindenkire másképpen hat az ilyen vidám idő, mert a hó vidám, ehhez kétség nem fér, sőt szép is, az ország legrandább zugait is karácsonyi képeslappá alakítja tök ingyen; a lakosság legnagyobb részét a lehető legjobb értelemben infantilizálja, de belőlem például előhozza a mélyen bennem szunnyadó, fagyálló Hankiss Elemért, és útonútfélen társadalomtudományi megfigyelésekbe bonyolódom, amit már a Népszabadság jobb sorsra érdemes olvasói is megtapasztalhattak alig több mint egy hónapja.

A hó nagyszerű indikátoranyag, olyan folyamatokat is képes láthatóvá tenni, amelyeket egyébként csak igen bonyolult módszerekkel kutathatnánk.

Mi történik például, ha leesik félméternyi hó a Budapest melletti, egyébként jómódúnak mondott kisvárosban? Végiglapátolja a hétvégét a szorgos és tudatos polgár, söpör, tisztít, annak ellenére, hogy folyamatosan hullik a hó, versenyben áll az időjárással, és végül nyer, mert amikor eláll végre, kifogástalanul tiszta kocsibejáróból tud kirakétázni a másfél éves TDI Ford Focussal a tökig érő hóba, a közutat még nem takarították le ugyanis. A praktikus és élelmes vállalkozó szerzett másfél tonna sót, azt szórja szét mindenfele gyorsan.

A társasházaknál, lakóparkoknál nem történik semmi.

Szűz hó körös-körül, a járdán, a kocsibejárókon. Mintha lakatlanok lennének az épületek. Ennyit a kollektív tulajdoni formák működőképességéről. Az antiszociális köcsög a terepjárójával átfúrja magát, egy gramm havat nem rakna arrébb, ő így is tud közlekedni, sőt inkább kitolja az autójával a hófalat az út közepére, őt nem érdekli semmi. Antiszociális köcsög II. ugyan lapátol, mert muszáj kiásnia az autóját, de úgy ássa ki, hogy közben a másikét betemeti.

Na, ebből mindenki vonja le a megfelelő következtetéseket, és azokat megfontolva döntsön a néhány hét múlva következő választásokon, de talán még van idő alapítani gyorsan egy hópártot, és befutni az utolsó pillanatban 5,5 százalékra, az MDF elé.

 

Téli sport
Tél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.