Hagyó Miklós mindenről lemondott

Az MSZP fővárosi elnöksége kérésének megfelelően Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes tegnap lemondott fővárosi képviselői mandátumáról, budapesti listás helyéről és nem indul egyéniben sem. Állítja, hogy nincs takargatnivalója, így nem akar a mentelmi jog mögé bújni, s az új Országgyűlés tagjává válni.

Lemondott fővárosi közgyűlési mandátumáról, visszalépett budapesti listás helyéről és egyéni képviselőjelöltségéről is Hagyó Miklós – ezt maga az érintett jelentette be tegnap. Ezzel a volt szocialista főpolgármester-helyettes eleget tett az MSZP budapesti elnöksége kérésének, amit a testület egyhangúan hozott meg. A budapestiek határozata után Lendvai Ildikó pártelnök közleményben közölte: az MSZP országos vezetése egyetért a fővárosi elnökség kérésével, a döntést – idézzük –„szükségesnek és elkerülhetetlennek” tartják a jelenlegi helyzetben. A XII. kerületi szervezet viszont kiállt a politikus mellett. Miért is vált „szükségessé és elkerülhetetlenné” Hagyó visszahívása? Nos, Hagyó Miklós a főváros erős emberének számított sokáig, személye megkerülhetetlen volt. Ahogy azonban egyre-másra láttak napvilágot a BKV körüli ügyek, úgy vált mind nyilvánvalóbbá, hogy helyzete tarthatatlan. Volt szóvivője, Horváth Éva például a BKV-tól úgy vett föl jelentős összegeket, hogy nem végzett érdemi tevékenységet a fővárosi tömegközlekedési vállalatnál. Nem csoda, hogy az elmúlt időszakban néhány kerület többször is megpróbálta Hagyót megrendíteni, de mindhiába: egyéni képviselőjelöltségét a XII. kerületben (Pokorni Zoltán ellenfeleként), továbbá az MSZP fővárosi listájának harmadik helyét szilárdan őrizte. Akadtak azonban arra utaló jelek, hogy gond lehet vele kapcsolatban azMSZP-ben: az ő plakátjait még nem ragasztották ki, amit bár a fővárosi pártelnök, Burány Sándor „technikai jellegű” kérdésnek nevezett, de akadnak olyan vélemények is, hogy ennél többről van szó. Forrásaink szerint már formálódott egy megállapodás is, amely alapvetően arról szólt volna, hogy Hagyót visszaléptetik a lista hatodikhetedik helyének valamelyikére, igaz, ezzel még minden valószínűség szerint az újonnan alakuló Országgyűlésbe került volna. Mégsem így lett, s ennek oka egy, az atv.hu portálon szombaton megjelent hír következménye: az atv.hu rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta ugyanis, hogy Antal Attila korábbi BKV-vezérigazgató (őt Hagyó pályáztatás nélkül neveztette ki vezérigazgatóvá), valamint Balogh Zsolt volt megbízott vezérigazgató is terhelő vallomást tett rá. „Antal Attilát milliós végkielégítésekkel és a fiktív tanácsadói szerződésekkel is kapcsolatba hozták, ám az ügyészség a BKV tulajdonosi jogait gyakorló fővárosi vezetők – a mentelmi joggal rendelkező Hagyó Miklós –felelősségét is vizsgálja”, írta a portál. A hír alapjául szolgálhat az is, hogy az ügyészség eredetileg azt tervezte, Antal Attila előzetes letartóztatást kezdeményezi, azonban némiképp váratlanul úgy döntöttek, hogy inkább a volt vezérigazgató házi őrizetét javasolják. Vagyis, állítják szakértők, ebből arra lehet következtetni, hogy – idézzük egy névtelenséget kérő forrásunkat – Antal Attila „feldobta korábbi főnökét”.

A főváros erős emberének számított sokáig
A főváros erős emberének számított sokáig

Ilyen előzmények után ült össze tegnap a Hagyó mellett eddig váltig kitartó XII. kerületi pártszervezet, amelynek ülése után az egykori főpolgármester-helyettes a sajtó előtt jelentette be: eleget tesz a fővárosi elnökség kérésének. Kósáné Kovács Magda volt szocialista politikus szavait idézve Hagyó Miklós úgy fogalmazott: „nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.” A politikus elmondta, hogy személyes csatájával nem akarja még nehezebb helyzetbe hozni a baloldalt, annak ellenére sem, hogy semmi olyat nem tett, ami képviselői esküjével ellentétes lenne. Hozzátette: bátran néz szembe a kialakult helyzettel, mert nincs takargatnivalója. Azzal, hogy lemondott a képviselőjelöltségről és a listás helyéről, egyértelművé tette, hogy nem bújik a mentelmi jog mögé, hiszen nem lesz tagja a következő parlamentnek.

Hagyó a döntésről, közvetlenül a sajtótájékoztatója előtt tájékoztatta Burány Sándor budapesti pártelnököt is. Burány a Népszabadság megkeresésére azt mondta: Hagyó Miklós nehéz helyzetben hozott fontos döntést, amelyet megért és köszön.

Ezzel a bejelentéssel Hagyó Miklós megvált tisztségei többségétől, parlamenti képviselőségét és pártbéli funkcióit (XII. kerületi elnök) azonban megtartotta. Mivel a budapesti területi listás helyét is viszszaadta, így bizonyos, hogy a következő parlamentben már nem lesz képviselő; hiszen egyéniben új jelölt indul helyette a XII. kerületben, a párt országos listáján pedig eleve nem is szerepelt.

Rakusz Lajos, a XII. szervezet alelnöke a sajtótájékoztatón közölte: a hegyvidéki szocialista elnökség álláspontja szerint Hagyó Miklós „tisztességes, becsületes ember, és az élet ezt igazolni fogja”.

A Hagyó helyén induló új képviselő-jelöltről a választókerületi pártszervezet dönt, hamarosan. Visszatérve a plakátkampányra: mivel csak Hagyó körzetében nem kezdődött még el, így nem kell lecserélni a „plakátarcokat”. Lapunk viszont úgy tudja, a választási szórólapok már elkészültek Hagyóval, így ezeket kénytelenek lesznek újra nyomtatni.

Demszky szerint nem meglepő

Az MSZP által az elmúlt napokban kiszivárogtatottak, illetve a párt részéről elhangzott nyilatkozatok alapján Demszky Gábor nem tartja meglepőnek Hagyó Miklós volt főpolgármesterhelyettes lemondását közgyűlési tagságáról. Minderről az Ulmban tartózkodó főpolgármester nyilatkozott tegnap a távirati irodának, hangsúlyozva, hogy nem érte meglepetésként a hír. Demszky úgy véli, Hagyó szerepét nyilvánvalóan a rendőrségi, ügyészségi és fővárosi vizsgálatok együttesen tisztázhatják majd. „Addig senki felett nem szabad ítéletet mondani, amíg az igazságszolgáltatás a megfelelő vizsgálatokat nem folytatja le” – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.