Körmendi kórházcsata

Megkapta az egyszer már visszavont új működtetési engedélyt a körmendi kórház az ÁNTSZ-től. Az intézmény– a kardiológiai szakrendelés kivételével – működhet.

Furcsa közjátékkal kezdődött hétfő reggel a kórház tulajdonosi és működtetői jogainak tisztázása Körmenden. Reggel ötven-hatvan ember demonstrált a körmendi Batthyány-Strattmann László Kórház bejárata előtt, benn pedig az ÁNTSZ regionális intézetének munkatársai próbálták megnézni, kinek vannak a birtokában a működtetési engedély kiadásához szükséges feltételek. A kapuk előtt a Fidesz által szervezett tüntetés résztvevői azt követelték, hogy az ÁNTSZ haladéktalanul engedélyezze a helyi önkormányzat tulajdonában lévő cég számára az intézmény működtetését. A követelés hátterében egy hetek óta tartó pénzügyi, jogi vita áll.

Mint arról lapunkban már többször írtunk, a körmendi kórházat eddig működtető, a Medisyst Kft. érdekeltségébe tartozó cég hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy öt év után visszaadná az önkormányzatnak az intézmény üzemeltetési jogát. A jobboldali vezetésű körmendi önkormányzat vállalkozott is az átvételre, s létrehozott egy céget, amely február elsejétől működtette volna az intézményt. Az átadás-átvételi folyamat kezdetben gördülékeny volt, de csak addig, amíg a pénzügyek nem kerültek terítékre. A Medisyst ugyanis jelentős öszszeget – információink szerint több mint százmillió forintot –követelt az önkormányzattól az elmúlt években végzett fejlesztésekért, eszközbeszerzésekért. Ezt az összeget azonban vitatja az önkormányzat.

Bár ezt a konfliktust nem sikerült rendezni, a múlt héten az ÁNTSZ regionális irodája visszavonta a Medisyst cég működési engedélyét. Ezzel egyidejűleg az önkormányzat társaságának adott engedélyt a kórház üzemeltetésére február elsejétől. A döntés meglepte a Medisyst Kft.-t: a társaság álláspontja szerint ugyanis az intézmény épületének, eszközeinek kizárólagos használati joga az övék volt ekkor, ráadásul a kórház 240 dolgozóját is cégük foglalkoztatta. Emiatt a Medisyst fellebbezett a határozatok ellen, a másodfokú hatósági eljárás során pedig az ÁNTSZ központi hivatala szombaton megsemmisítette a regionális tisztiorvos korábbi döntését, az önkormányzat új cégének kiadott működési engedélyt. Mindez azt jelentette: visszaállt az eredeti állapot, a Medisyst cége maradt a működtető.

Csakhogy a helyzetet tovább bonyolította az: időközben a dolgozók – az orvosok, nővérek, irodisták – felmondtak a Medisystnél, s elszerződtek az önkormányzat cégéhez. A Medisyst cége rendelkezett ugyan engedéllyel a kórházműködtetésére, de emellett csak eszközei voltak, hiszen a dolgozókat papíron már az önkormányzat társasága foglalkoztatta. A város cégének ezzel szemben engedélye és eszköze nem volt, viszont a kórházban dolgozókkal már szerződést kötöttek.

A kórház előtt hétfő délelőtt tartott tüntetésen Bebes István, Körmend fideszes polgármestere az ÁNTSZ eljárását bírálta. Mint mondta, az ÁNTSZ regionális szervezete a múlt héten úgy ítélte meg, hogy az önkormányzat cége minden szükséges személyi és tárgyi feltétellel rendelkezik, ezért elfogadhatatlan az engedély viszszavonása, Falus Ferenc országos tiszti főorvos intézkedése. Hétfő délután Bebes István már úgy nyilatkozott: sikerült rendezni a kórház helyzetét. Ezt megerősítette Falus Ferenc is, akitől megtudtuk: a minimális feltételeket az önkormányzat teljesítette. Az intézmény –folytatta – a kardiológiai szakrendelés kivételével működhet. Ennek oka a szakorvoshiány, s ezt a problémát áprilisig kell megoldaniuk a körmendieknek.

Bebes István arra a kérdésünkre, hogy sikerült-e a korábbi működtetővel rendezni a pénzügyi vitát, azt felelte: „Egyelőre nem”.

Kern József, a Medisyst tulajdonosa szerint viszont megegyeztek: mint megtudtuk, halasztott fizetési eljárással, de a polgármester készfizetői kezességet vállalt a követelések teljesítésére.

A kórházért demonstráltak
A kórházért demonstráltak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.