Építési terület lett Ősiben a tornateremtorzó

Az építési hatóság a közelmúltban lezáratta az ősi általános iskola tornatermét. Kiderült ugyanis, hogy az épületnek nincs használatbavételi engedélye. Így most a folyosón tartják a tornaórákat. Az ügy egy névtelen feljelentő bejelentése nyomán derült ki.

–Amíg van hó, addig nincs gond, legfeljebb hógolyóznak a gyerekek az udvaron, de ha jön az olvadás, csupa sár lesz minden. Megint a folyosón kell megtartanunk a tornaórákat, hiába reméltük, hogy azok az idők már nem térnek vissza – sóhajt Vágán Zsuzsanna, a Veszprém megyei Ősi egyesített általános iskolája és óvodája – hivatalos nevén az Ősi Oktatási Központ –igazgatója.

Pedig van tornaterem az ősi iskolában. Nem is akármekkora. Csak éppen a bejárati ajtaján egy frissen felragasztott feliraton az olvasható: építési terület. Mindez azért meglepő, mert a munkagépek 17 évvel ezelőtt levonultak az építkezésről. Ráadásul azóta a diákok naponta bejártak az épületbe testnevelésórákra, sőt, a szüleik is gyakran megfordultak itt évnyitón, évzárón vagy ballagáskor. Most mégis lakat került az épületre.

Az ügy hátterében egy váratlanul nyilvánosságra került titok áll. Bár a 2200 lelkes településen sokan tudtak róla, a falu határain túl egyáltalán nem volt ismert a tény: az 1993 óta torzón álló iskolai tornateremnek nincs használatbavételi engedélye. Nem is lehet, hiszen valóban csak félig készült el. Állnak a falak, stabil a tetőszerkezet, de belül szinte teljesen üres, olyan, akár egy hangár. Testnevelésórák megtartására viszont – különösen ősztől tavaszig – még így is alkalmas.

Az ügyet egy névtelen feljelentő robbantotta ki, aki a veszprémi ügyészségnek küldött levelében nemrég azzal vádolta meg Kerekes Anna polgármestert, hogy eltűri a tornaterem jogtalan használatát, egyúttal veszélyezteti a gyerekek biztonságát. A negyedik éve hivatalban lévő polgármester megdöbbent a támadáson.

– A használatbavételi engedély hiánya vitathatatlan, ám sem a gyerekek, sem a pedagógusok nem voltak veszélyben a statikailag szilárd épületben –mondja Kerekes Anna. – A névtelen feljelentő egyetlen célja a lejáratásom lehetett.

Az ügyészség meghallgatta a polgármestert, majd arra utasította, hogy rendezze a félkész építmény jogi helyzetét. Kerekes Annának nem volt választási lehetősége, kényszerűségből ideiglenes használatbavételi engedélyt kért a várpalotai építési hatóságtól. Nem meglepő, hogy a kiérkező ügyintéző, meglátva a csupasz csarnokot, azonnal lezáratta azt.

Az iskolaigazgató szerint a szülők megdöbbentek a váratlan fordulaton.

– A helyiek nem értik, hogy mitől vált volna egy csapásra veszélyessé egy olyan épület, amit már több mint másfél évtizede használnak a gyerekeik –mondja Vágán Zsuzsanna.

Valójában az építési hatóság szerint sem veszélyes a félkész tornaterem, ám mivel nem valósult meg az engedélyezett építési terv, így nem adható ki rá használatbavételi engedély.

Az ősiek közül már csak kevesen emlékeznek arra, hogyan is halt el az építkezés. A kivitelezés kezdetekor még megvolt a beruházás anyagi fedezete, amihez a falu ötmillió forintos állami támogatást is kapott, ám menet közben az önkormányzat –egyéb nem várt kiadások miatt –megkurtította a projekt költségvetését. Végül elfogyott a pénz. Ezzel a falu meg is kötötte a saját kezét, hiszen később már sehol nem pályázhatott egy megkezdett beruházás további támogatására.

– Jelenlegi árakon mintegy ötvenmillió forintba kerülne a tornaterem befejezése – mondja Kerekes Anna. – Ez saját forrásból elképzelhetetlen. Reálisabb terv, hogy egy új tornatermet építsünk, amelyre ismét lehetne pályázni.Már ha lesz pénzünk az önerőre.

Kérdés, hogy mi legyen a tornateremtorzóval. A polgármester szerint egyetlen megoldás van: átterveztetik az épületet, és tornaterem helyett inkább úgynevezett fedett sportpályaként kérnek rá használatbavételi engedélyt. Még ehhez is szükség lesz persze újabb kivitelezési munkára, de ennek költségeit talán elő tudja majd teremteni az önkormányzat. Az ügy végleges lezárásához egyébként kormányzati engedély is szükséges, hogy a falunak ne kelljen visszafizetnie az egykori állami támogatást.

Mindenesetre egy új tornatermet nem lenne nehéz berendezni, a kilencvenes évek közepén ugyanis az önkormányzat engedélyével az iskola megvásárolta a majdani tornaterem összes felszerelését. Bordásfalakat, zsámolyokat, szekrényeket, köteleket. Ezeket akkor –az építkezés befejezésére várva – egy lendülettel fel is pakolták az iskolaépület padlására. Ma is ott sorakoznak szépen egymás mellett.

Az iskola folyosóján tartják a tornaórákat
Az iskola folyosóján tartják a tornaórákat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.