Bajnai: Csodák nincsenek, csak csodaígérő Cipollák

A harmadik Magyar Köztársaság alapjai, a demokratikus intézmények erősek, változtatni kell viszont a mentalitáson, a viselkedésen – jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök a köztársaság napja alkalmából rendezett konferencián hétfőn, a Parlamentben.

„Stabilitás az intézményekben, változás a mentalitásban, ez szolgálja a köztársaságot”, hangsúlyozta. Hozzátette: „A köztársaság alapját veszélyezteti, aki az alkotmányt támadja, vagy akár csak lebecsüli annak szellemét”. A kormányfő kifejtette: veszélyes azt állítani vagy sugallni, hogy az alkotmányt nem kell tisztelni; az alkotmány nem „gyurma, amit kényük-kedvük szerint alakíthatnak” akár azok, akiknek esetleg erre megvan a többségük.

A miniszterelnök a köztársaság demokratikus intézményrendszerének elemei közül kiemelte még az Alkotmánybíróságot, az Országgyűlést, a Magyar Nemzeti Bankot és az igazságszolgáltatást. Mint mondta, elutasítja azokat a gondolatokat, amelyek az AB függetlenségét veszélyeztetik. A parlament pedig „nem arra való, hogy onnan kivonuljunk, hanem hogy oda bejárjon, akinek ez a dolga, hogy meghallgasson és megfontoljon minden ellenérvet”. A gazdasági válságkezelés idején megtapasztalhattuk, milyen fontos szerepe van a nemzeti banki függetlenségnek – emelte ki, majd leszögezte: a politikai csatákból teljesen ki kell hagyni az igazságszolgáltatást. A bíróságok és ügyészségek pártatlan működése elengedhetetlen egy modern köztársaságban. Ezzel kapcsolatban Bajnai Gordon úgy fogalmazott: elfogadhatatlan, ha a politikai ígéretek azt sugallják, hogy a kormány befolyással lesz a tőle független igazságszolgáltatásra. Ugyanakkor fontos, hogy az igazságszolgáltatás rendszerét működtetők is tudják, hogy az ő küldetésük fontosabb, mint a politikai szimpátiájuk, mert szakmájuk ethosza épp az, hogy akár az aktuálisan uralkodó politikai kurzussal szemben is védeniük kell a demokrácia alapvető értékeit.

– A válságból kifelé vezető úton két fő ellenséggel kell megküzdeni – fejtette ki a kormányfő. Az egyik a csodavárás, mert csodák nincsenek, csak csodát ígérő Cipollák, a másik a reményvesztettség, az önmagunkba vetett hit feladása – jelentette ki a miniszterelnök.

Bajnai Gordon a Bibó István Közéleti Társaság megemlékezésén szólalt fel a Parlamentben
Bajnai Gordon a Bibó István Közéleti Társaság megemlékezésén szólalt fel a Parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.