Harc a nyugdíjasvoksokért

Ha folytatja a kormányzást, az MSZP továbbviszi a nyugdíjkorrekciós programot, bevezeti a kegyeleti járandóságot, évről évre duplájára emeli a méltányossági nyugdíjkaszszát, megteremti a büntető törvénykönyv módosításának lehetőségét és megtartja a 65 év felettiek utazási kedvezményét – ezek voltak a legfontosabb üzenetei Mesterházy Attila kormányfőjelölt hét végi beszédének.

Az MSZP-s politikus a Millenárison tartott Nyugdíjas Szolidaritás című rendezvényen közölte ezt, közel ezer nyugdíjas előtt. Mesterházy, akárcsak a tíz nappal ezelőtti, budapesti kampánynyitó gyűlésen, most sem pulpitusról, hanem a hallgatóság közt sétálva beszélt.

A politikus a korábban tett ígéretek mellett azt hangsúlyozta, hogy pártja több üdülési csekket szeretne adni a nyugdíjasoknak, és terveik szerint az önkormányzatokon és a civil szervezeteken keresztül lehetővé tennék a kedvezményes képzéseket. Ez utóbbit egyébként a Tisztelet Társasága is szorgalmazta. Mesterházy szerint érthetetlen, hogy az elmúlt időszakban a politikai erők úgy vitatkoznak a nyugdíjrendszerről, mintha annak érintettjei mindössze statisztikai adatok lennének. „A nyugdíjasok nem játékszerek; az időseknek kiszámíthatóságra, biztonságra és nyugalomra van szükségük”, fogalmazott. Mesterházy rámutatott: a Fidesz négyéves kormányzása előtt is a nyugdíjasok megvédéséről beszélt, a hatalomban pedig nem tartotta be ígéretét; majd húszezer forintot elvett tőlük. „Ezzel szemben a Medgyessykormány első döntése volt, hogy ezt a pénzt visszaadta, továbbá az évek során nyugdíjkorrekciót hajtottak végre, bevezették a 13. havi járandóságot és harminc évre fenntarthatóvá tették a nyugdíjrendszert.”

A vasárnapi rendezvényen Mesterházy is aláírta a szocialisták aláírásgyűjtő ívét.

Soltész Miklós, a Fidesz–KDNP szövetség népjóléti kabinetjének vezetője az elhangzottakra úgy reagált: ha az MSZP tényleg meg akarná védeni a nyugdíjasokat, akkor nem most, hanem a nyolcéves kormányzás alatt kellett volna nyugdíjasprogrammal előállnia.

Védjük meg a nyugdíjakat és a nyugdíjasokat! címmel rendezett konferenciát szombaton a Fidesz nyugdíjastagozata. Ezen Iván László, a Fidesz nyugdíjastagozatának az elnöke ezúttal is határozottan leszögezte: a Fidesz nem akar semmilyen svéd modellt bevezetni. De egyúttal ki is állt a „svéd” rendszernek a nyugdíjasok megélhetését biztosító intézkedései mellett.

Iván László tegnap munkatársunk kérdésére azt mondta: „nem modellről kell beszélni, hanem az idősek és a jövő biztonságáért megtett intézkedésekről. Nem modellekkel kell operálni, a megélhetési szempontok, a rendszerszerű számítások a fontosak”. A politikus elmondta, Svédországban 61 éves korban lehet nyugdíjba menni, és 65 év felett megemelkedik a járadék, az öregségi nyugdíj összege. A svédek átlagosan 63 éves korukban mennek nyugdíjba, s noha a forint–korona árfolyam változik, elmondható, hogy a svéd átlagnyugdíj négyszerese a magyarnak.

A hét végén egyébként a Magyar Nemzet és a Hír TV is ismertette a svéd nyugdíjrendszer jó oldalát, a magyar nyugdíjakkal öszszehasonlítva, ami arra utal: a kampányban a jobboldal csökkenteni igyekszik a svéd modell emlegetése miatt keletkezett kárt. (Cs. I.)

Politikus és hallgatósága
Politikus és hallgatósága
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.