Kovács úr bírsága - megbüntették, amíg segített

Megbírságoltak egy kaposvári autóst, mert tilosban parkolta le kocsiját, amíg egy közlekedési balesetnél segített. Az úrvezető ráadásul még csak fellebbezni sem tudott a büntetéséről szóló határozat ellen. A jogász szerint mindez alkotmánysértő.

Kisebb baleset történt még a múlt év végén Kaposváron. A somogyi megyeszékhely egyik kereszteződésében elgázolt egy autós egy kerékpárost. A balesetnek szemtanúja volt az éppen arra autózó Kovács Zsolt, aki az ütközés láttán nyomban megállt segíteni. A kerékpárost, aki csak könnyebben sérült meg, hamar elszállították mentőautóval, de Kovács Zsolt továbbra is a helyszínen maradt a gázoló autóssal, hogy megvárja a rendőröket. Amikor végre kiért a járőr, s elkezdte az érintettek meghallgatását, arra kérte Kovács Zsoltot, álljon odébb autójával az úttestről, hogy ne akadályozza a forgalmat.

A férfi meg is tette ezt, majd visszatért a baleset helyszínére – azt viszont nem vette észre, hogy tilosban parkolta le kocsiját. Csak hetekkel később derült ki: szabálytalansága miatt közigazgatási eljárást indított ellene a rendőrség.

– Arra gondoltam, hogy hamar tisztázom az esetet, hiszen csak a baleset miatt álltam meg szabálytalanul. Sajnos nem így történt. Nemrégiben már a csekket is megkaptam, harmincezer forintot kellett befizetnem – mondta Kovács Zsolt.

– Ezt az összeget kifizettem, de úgy érzem, rettentő igazságtalanul jártak el velem.

Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője annyit mondott a történtekről: az érintett férfi a bírság kiszabásáról szóló határozat ellen fellebbezhetett volna, de ezt nem tette meg.

– Ez csak részben igaz. A kiküldött határozatban valóban ott állt, hogy ötezer forintért fellebbezhetek. Ám a következő mondatokból az is kiderült, hogy a büntetést méltányosságból nem csökkenthetik, nem vonhatják vissza. A bírság megfizetése alól kizárólag akkor kaphattam volna felmentést, ha igazolom, hogy más vezette a kocsit, netán ellopták tőlem az autót, s a tolvaj állt meg vele tilosban. Vagyis nem volt lehetőségem arra, hogy érdemben védekezzek – állította Kovács Zsolt.

A történtek nem csak a pórul járt úrvezetőt háborították fel. Szita Károly, Kaposvár polgármestere is kifogásolta a rendőrség eljárását, egyúttal felajánlotta, hogy az önkormányzat kifizeti a 30 ezer forintos bírságot a férfi helyett. Ezt azzal indokolta a város vezetője:

– Azért járunk el így, hogy mindannyiunkat emlékeztessen ez az eset a legfontosabbra, az egymással való törődésre, figyelemre.

Kovács Zsolt azonban időközben kifizette már a bírságot, így a polgármester által felajánlott gesztusra nem tartott igényt. Ezért a város a Kaposvár Közbiztonságáért Alapítvány számlájára utalja át a pénzt.

Kovács Zsolt esete kétségeket ébreszthet: jók-e a jogszabályok, ha azok még csak védekezésre sem biztosítanak lehetőséget? Minderről szerettük volna megkérdezni az Országos Rendőr-főkapitányságot, de ott nem jártunk sikerrel. Makula György, az ORFK szóvivője ugyanis arra hivatkozva, hogy ők „csak alkalmazzák a jogszabályokat”, az igazságügyi tárcához irányította lapunkat. Többször is kerestük az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot az ügyben, ám a tárcánál nem akadt egyetlen illetékes sem, aki válaszolt volna kérdéseinkre.

Kovács Kázmér, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese a Kaposváron történtek kapcsán érdeklődésünkre azt mondta.

– Az igazán jó megoldás az lett volna, ha az autós nem fizeti be a büntetést és megvárja, amíg bíróságra kerül az ügy. Ezek után pedig kérnie kellett volna a bírótól, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz. Minden ilyen esetben biztosítani kell ugyanis a védekezés lehetőségét. Ha ezt mégsem teszi lehetővé a jogszabály, akkor az alkotmánysértő. Meg kell említeni azt is, hogy egészen más megítélés alá tartozik az, ha valaki közveszély elhárítása, például balesetnél segítségnyújtás miatt sért szabályt. Ilyen esetekben nemhogy büntetni nem volna szabad, még kártérítést is kérhet a segítséget nyújtó, ha a mentés során kár érné.

Amíg balesetnél tanúskodott, megbüntették az autóst
Amíg balesetnél tanúskodott, megbüntették az autóst
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.