'A Fidesz helyében még nem tenném hűtőbe a pezsgőt'

Aktív kampányrészvétele és parlamenti mandátumszerzése után országgyűlési munkára készül a Brüsszelből hazatérő Kovács László. A volt külügyminiszter és pártelnök szerint az MSZP sokkal jobb eredményt ér majd el, mint ami a népszerűségi adatokból várható, de a választások után nem maradhat el az eredmény érdemi és következményekkel teli elemzése sem.

– Mobiltelefonjának üzenetrögzítőjén még mindig az Európai Bizottság tagjaként mutatkozik be, angol nyelven. Mikor cseréli le a szöveget?

– Valóban, még mindig a belga mobilomat használom, nincs is más telefonom. Az EP plenáris ülése február 9-én szavaz az új biztosok névsoráról. Ez azt jelenti, hogy aznap éjfélig még biztosan hivatalban maradok. Ezután fogok hazaköltözni és magyar telefont venni, valószínűleg a Jókai utcai pártszékházban kapok majd irodát is.

– Az Economist egyik publicistája önt az egyik legszürkébb teljesítményű biztosnak nevezte. Kétségtelen, hogy látványos sikerek nem kötődnek a nevéhez. Vagy csak nem tudunk róla?

– Egészen pontosan azt írta, hogy „nem hagytam nyomot magam után”. Persze ez sem túl hízelgő. Az Economist említett szerzője egyébként rendszeresen fricskázza az uniós tisztségviselőket. Ugyanebben az írásában a német biztosról például azt emelte ki, hogy a bizottság ülésein állítólag keresztrejtvényt fejt. A halászatért felelős máltai biztost viszont azért dicsérte meg, mert az kijelentette, hogy az uniós halászati politika katasztrófa. Hát az ilyen megközelítést aligha lehet alapos és hiteles értékelésnek tekinteni. A valóság az, hogy az elmúlt öt évben az Európai Bizottság elé terjesztett adó- és vámpolitikai javaslataimnak csak a rövid összegzése is mintegy húsz gépelt oldalt tesz ki. Ráadásul ezek nagy részét már a tagországok pénzügyminisztereiből álló tanács is elfogadta, mások még megvitatásra és elfogadásra várnak. A kedvezményes áfakulcs használatának kiterjesztéséről szóló, majdnem tízéves vitát sikerült megállapodással lezárnunk. Ez Európában – épp a válság idején – több ezer kisvállakozást és több tízezer munkahelyet óvott meg. Ennek a csomagnak volt a része a távhő áfájának csökkentése is, ami Magyarországon csaknem hatszázezer családot, kétmillió embert érint. Komoly eredményeket sikerült elérni az adócsalás és adókikerülés elleni fellépésben is. Ennek a tétje a becslések szerint mintegy kétszázötvenmilliárd euró, ami a regionális politikára fordított összeg ötszöröse. A szinte iparszerűen űzött áfacsalás megfékezésére tett javaslataim közül több már életbe is lépett, de a további kezdeményezések is a Pénzügyminiszteri Tanács asztalán vannak már. Például az, hogy a jövőben a banktitokra való hivatkozással ne lehessen megtagadni az adatszolgáltatást az adóhatóságok felé.

– Milyen szerepet vállal a szocialista kampányban? Tudható, hogy felkérték a kisvárdai egyéni körzetben való indulásra, amit annak ellenére elutasított, hogy Kisvárda egyik díszpolgára, családja pedig innen származik.

– Mindent meg fogok tenni azért, hogy az MSZP a jelenlegi, meglehetősen lesújtó közvélemény-kutatási adatoknál sokkal jobb eredményt érjen el. Célom, hogy minden egyéni választókörzetben személyes megjelenéssel is segítsem a jelöltünk sikerét. A kisvárdai indulást azért hárítottam el, mert ha egyéni körzetben indulnék, akkor minden energiámat ez kötné le, ami a legjobb esetben is csak egy megnyert mandátumot jelentene a pártnak. Bízom abban, hogy az országos kampányban ennél többnek a megszerzéséhez tudok hozzájárulni.

– Mégis, mivel? Bekopogtat minden elpártolt baloldali szavazóhoz és azt mondja: „visszatértem, térjen maga is”!?

– Megszólalásaimat a szociáldemokrata értékrendre építem, példákkal mutatom be a különbségeket a keresztény-konzervatív, a liberális és a radikális világképpel szemben. Be fogom mutatni az elmúlt húsz év szocialista kormányainak eredményeit és az elkövetett hibákból levont tanulságokat is. Felhívom a figyelmet az MSZP programjára, szembeállítva azt a Fidesz programjával, illetve annak hiányával.

– Mennyi beleszólása van a programba? A köztévének azt mondta az önt budapesti szocialista vezetőkkel ábrázoló kampányplakátokkal kapcsolatban: ha megkérdezik, nem ezeket a szlogeneket javasolta volna. A „felelősség, törődés, szabadság” hívószavak közül melyik nem tetszik?

– A tartalmukkal semmi bajom, de tapasztalataim szerint elvont fogalmakkal nem lehet cselekvésre mozgósítani. Bízom benne, hogy a következő körben ezek még lecserélhetők. Jobb lett volna, ha korábban be tudok kapcsolódni az MSZP országos választási bizottságának munkájába, de remélem, így sem késtem el teljesen. Lesz még alkalmam befolyást gyakorolni a napi mondanivalókra.

– Volt pártelnökként miként viszonyul az elmúlt nyolc év kormányzati teljesítményéhez?

– A szocialista kormányok vitathatatlanul komoly eredményeket értek el. A Medgyessy-kormány nagy érdeme például, hogy a rendszerváltás utáni kabinetek közül eddig egyedül ez tartotta be a választási ígéreteit.

– Meg is lett a következménye, a költségvetési hiány az egekbe szökött.

– A Medgyessy-kormány valóban tovább nyújtózkodott, mint azt a gazdasági keretek engedték. De ezek az intézkedések négymillió ember életkörülményeit javították. A kétszer száznapos program körülbelül ugyanannyiba került, mint a Fidesz-kormány korábbi lakástámogatási programja. A különbség az, hogy míg az előbbinek négymillió nehezen élő ember volt a kedvezményezettje, az utóbbinak csak a felső középosztály.

– A közvélemény-kutatási adatok szerint az ország majd kétharmada mégis inkább a Fideszt választja, és nem kér a szocialistákból.

– Nem az ország kétharmada választja a Fideszt, hanem azoknak a kétharmada, akik válaszolnak arra a kérdésre, hogy kire szavaznának, ha most vasárnap lennének a választások. De nem most vasárnap voksolunk. Az a negyven százalék pedig, amelyik nem tudja, vagy nem akarja megmondani, hogy kit támogat, még jelentősen módosíthatja az arányokat. A Fidesz helyében még nem tenném hűtőbe a pezsgőt.

– Az országos listán dobogós helyet kapott, így biztos mandátumot szerez. Beül a következő MSZP-frakcióba, vagy visszavonul?

– Szívesen politizálnék aktívan a következő négy évben is.

– Szigetvári Viktor kampányfőnök egy korábbi, a Népszabadságnak adott interjújában azt mondta: a párt olyan vezetőket cipel magával, akik már öt-tíz évvel ezelőtt is hősi halottai voltak az MSZP-nek. Kikre gondolhatott?

– Ezt tőle kell megkérdezni. Én nem hiszem, hogy a kor döntené el, valaki mennyire tud hasznos lenni. Önmagában sem az idősebb kor tapasztalata, sem a fiatal kor dinamizmusa nem elég. Bizonyos ellenérzéssel figyelem azokat, akik szüntelenül a generációváltást, a megújulást szorgalmazzák, miközben évek óta semmilyen látható teljesítményt nem mutattak. Azon leszek, hogy az áprilisi választások után nézzünk szembe az eredménnyel és vonjuk le a tanulságokat, mit csináltunk jól, miben hibáztunk. Arra pedig figyelni kell, hogy ne annak legyen a legnagyobb hangja, aki a kampányban és korábban a legkisebb teljesítményt nyújtotta.

Megszólalásaimat a szociáldemokrata értékrendre építem
Megszólalásaimat a szociáldemokrata értékrendre építem
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.