MDF–SZDSZ: még semmit nem akarnak elkiabálni

Szombaton – az MDF, majd az SZDSZ választmányi ülésén – eldőlhet, együtt indul-e a két párt a parlamenti választáson. De még az se biztos, hogy a két testület lesz abban a helyzetben, hogy bármiről is döntsön.

Minden és mindenki mozog –több informátorunktól kaptuk az egybehangzó választ, amikor azt kérdeztük, hol tartanak a két parlamenti kispárt, az MDF és az SZDSZ választási együttműködéséről szóló egyeztetések. A Bokros Lajossal liberális irányt vett MDF, valamint a Retkes Attila pártelnökké választásával jobbra tolódó „új SZDSZ” közötti tárgyalások a múlt hétre jutottak el a budapesti megállapodásig, arra azonban nem fogadna a megkérdezettek többsége, hogy ebből országos keretmegállapodás is lesz a hétvégére.

Múlt szerdán az MDF budapesti választmánya áldását adta a fővárosi együttműködésre, eszerint 18 kerületben az SZDSZ, 14-ben az MDF indít jelöltet. Az MDF fővárosi listájának az első, a harmadik és a negyedik, valamint azt követően minden második helyre az SZDSZ állíthatna jelöltet – a liberálisok pedig nem állítanak önálló listát. Úgy tudjuk, a jelölteket illetően mindkét párt megosztott. Az, hogy országos megállapodás is köttetik-e, az MDF országos választmányának és az SZDSZ országos tanácsának döntésén múlhat.

A listavezetőként John Emese fővárosi SZDSZ-frakcióvezetőt prominens budapesti MDF-politikusok elfogadhatatlannak tartják – SZDSZ-es forrásaink szerint viszont ahhoz „kellőképpen ismeretlen”, hogy az MDF elfogadja, ellentétben Fodor Gáborral, a másik esélyes listavezetővel. Fodor listavezetősége számos MDF-es számára „terhes”, ellenben az SZDSZ helyzetén annyiban könnyíthetne, hogy egy ismert SZDSZ-es szerepelhetne a kampányban, és talán a parlamentben is – ha már a párt neve nincs a választási listán. Máskülönben félő – mondta egy politikus –, hogy az MDF aratja le a babérokat, ha bekerül a parlamentbe, esetleg néhány ismeretlen liberálissal együtt.

Fodorral kapcsolatban forrásaink cáfolták, hogy a volt pártelnök választókörzetében, Gyöngyösön indulna az MDF színeiben. A fővárosi lista harmadik, „még befutó” helyére Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes kerülhet. A Fodor indulása körüli bizonytalanság jellemzi a helyzet képlékenységét. (Egy másik kiszemelt szövetséges, a Somogyért Egyesület már nemet mondott az MDF felkérésére). Ha mégis létrejön a megállapodás, akkor az SZDSZ csak ötven választókörzetben indítana önálló jelöltet, akiket az MDF támogatna, a többiben az SZDSZ támogatná az MDF-es indulókat. Az SZDSZ az MDF országos listájának első tizenhárom helyéből kettőt megkaphatna (Retkes lehetne a hetedik).

A megyei szervezetek döntése után, még ma összeül mindkét párt vezetősége, majd szombat délelőtt az MDF, délután pedig az SZDSZ választmánya is. Kérdéses, hogy e két testület lesz-e abban a helyzetben, hogy tárgyaljon a megállapodásról. Az együttműködés kérdése egyébként egyik párt választmányának napirendjén sem szerepel, úgy látszik tehát, még ők sem akarják elkiabálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.