Korrupció, oktatás – ma mutatja be Sólyom László a Bölcsek Tanácsának kötetét

A Sándor-palotából messzire látni, mondta egyszer Sólyom László köztársasági elnök, s képünk tanúsága szerint ezt igazolni próbálta Eva Joly norvég-francia jogásznak, egykori vizsgálóbírónak, aki több nevezetes franciaországi korrupciós ügyet leplezett le.

A háttérben Fodor István, az Ericsson Magyarország egykori elnöke és Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató figyel – ők hárman, valamint a képről hiányzó Lámfalussy Sándor közgazdász alkották az államfő kezdeményezésére létrejött Bölcsek Tanácsát, amelynek feladata az volt, hogy konkrét ajánlásokat tegyen az oktatás fejlesztéséért és a korrupció elleni küzdelem terén. A köztársasági elnök ugyanis már számos alkalommal kifejtette, hogy e két terület kulcsfontosságú az ország jövője szempontjából.

A „bölcsek” nem voltak könnyű helyzetben, hiszen messziről kellett tekinteniük a problémákra, mivel sem pártokkal, sem politikusokkal nem konzultáltak tanulmányaik elkészítésekor, ugyanakkor a két kérdéskör mélységeit is fel kellett tárniuk, ha érvényes, akár a politika számára is használható ajánlásokat akartak adni. Márpedig a cél – kimondva, kimondatlanul is – ez, még ha az államfő azt hangsúlyozza is, hogy a gondolataikat bárki szabadon használhatja. A Bölcsek Tanácsa anyagait kötetbe foglalták, amelyet ma mutat be a köztársasági elnök.

Fodor István, Eva Joly, Sólyom László és Csermely Péter – gondolataikat bárki szabadon felhasználhatja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.