Egymásra talált az MSZP és a Tisztelet Társasága

Hamarosan hivatalos formában is együttműködést köthet az MSZP és a Schmuck Andor vezette Tisztelet Társasága (TT) – tudtuk meg. A közeledést jól mutatja, hogy a TT több javaslatát a szocialisták beemelték választási programjukba. A Tisztelet Társasága négy éve még az MDF-fel kötött szövetséget.

Már márciusban megtörténhet a méltányossági nyugdíjkassza idei megduplázása – jelentette be Mesterházy Attila tegnap az MSZOSZ nyugdíjasválasztmányával folytatott tárgyalása után. A szocialista kormányfőjelölt néhány napja tett vállalásai között említette a méltányossági nyugdíjkassza megduplázását. Közölte: a kormány megvizsgálta és támogatta a kérést. Mesterházy a tanácskozás után elmondta, hogy a megbeszélésen egyértelművé vált: a nyugdíjasok félnek.

„Félnek attól, ami a Fidesz terveiből kiszivárgott, és félnek attól az átlátszó, megbízhatatlan cáfolattól, amivel a Fidesz ezekre a hírekre reagált” – fogalmazott, hozzátéve: a svéd modell magyarországi bevezetése nyugdíjkatasztrófát okozna. Mesterházy megismételte: a nyugdíjkorrekciós program folytatásaként a fiatalon megrokkantak nyugdíja esetén soron kívüli emelést hajtanak végre, bevezetik a kegyeleti támogatást, keményebb eszközökkel védik az idősek biztonságát (Btk.-módosítás az időseket ért támadások szankcionálására), illetve megőrzik a 65 év feletti nyugdíjasok ingyenes utazási kedvezményét.

A Népszabadság információi szerint az MSZP érdemi szövetségeseket keres a nyugdíjasok védelmében. Úgy tudjuk, már formálódik egy hivatalos, programalapú választási együttműködés a Tisztelet Társaságával. Schmuck Andor TT-elnök (volt szocialista politikus) és Mesterházy Attila néhány hete már hivatalosan is egyeztetett egymással a nyugdíjasok helyzetéről. Schmuck akkor megbeszélést folytatott a Centrum Párt és az MCF Roma Összefogás Pártja elnökével, valamint az MDF elnökhelyettesével, az SZDSZ és az MSZDP vezetőivel is a lehetséges együttműködésről. A Fidesz „nem ért rá” találkozni.

A szocialisták a TT több javaslatát is támogatták, sőt, beemelték azokat saját programjukba. Úgy tudjuk, a nemrég bejelentett kegyeleti járadék, illetve a büntetőjogi szigorítás is elsősorban a TT-oldaláról merült fel, de további elképzelések is fogadtatásra találtak a kormánypárti oldalon: így például az idősek internetes képzési lehetőségeinek támogatása.

A Tisztelet Társasága ezért várhatóan hivatalosan is az MSZP programjának támogatása mellett foglalhat majd állást, de helyi nyugdíjas-rendezvényeikre is a körzetben induló szocialista jelölteket fogják meghívni és támogatni. Ez utóbbi pedig a TT erejét ismerve, nem kevés. A 142 ezer regisztrált tagot és 820 nyugdíjasklubot maga mögött tudó Tisztelet Társasága korábban az MDF-fel működött szorosan együtt, a nyugdíjasokat képviselő szervezet a 2006-os választásokon öt képviselőt delegálhatott az MDF országos listájára.

Az együttműködés alapja az örökösödési illeték eltörlése iránti közös szándék volt, ez a céljuk sikerült is. A támogatásért cserébe Vas János a szervezet képviseletében bekerült a parlamentbe, az MDF frakciójának tagjaként aktív munkát is végzett a T. Házban. A párt és a TT közötti kapcsolat megromlása miatt végül Vast felszólították, hogy lépjen ki a frakcióból. Ez utóbbi valódi okát azóta sem tudni.

Schmuck: még nincs döntés az együttműködésről

Nem cáfolta a Tisztelet Társasága és az MSZP közeledését Schmuck Andor, a TT ügyvivője, ugyanakkor megjegyezte: a klubvezetők csak február elején döntenek arról, hogy mely párt vagy pártok programját ajánlják majd a szépkorúak figyelmébe. Schmuck ezzel kapcsolatban azt mondta: a társaság örömmel fogadja, ha valamelyik párt támogatja az általuk megfogalmazott öt pontot. Az ügyvivő ugyanakkor kijelentette, hogy a Tisztelet Társasága nem köt a 2006-os hasonló választási szövetséget egy párttal sem. Azt azonban továbbra sem tagadja senki, hogy az MSZP és a TT között programalapú választási együttműködés jöhet létre pár héten belül.

Mesterházy Attila nyugdíjasokkal beszélget az MSZOSZ nyugdíjasválasztmányának ülése után
Mesterházy Attila nyugdíjasokkal beszélget az MSZOSZ nyugdíjasválasztmányának ülése után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.