A korrupció a stabilitást fenyegeti

A korrupció az élet szinte minden területén megjelenik, mondja a bölcsek egyike, Fodor István, aki lapunknak nyilatkozva azt mondta, a pártfinanszírozás például, a korrupciós jelenségeknek csak egy, bár kiemelkedően fontos csoportja. De – mondja – többről van szó. A Bölcsek Tanácsa külön fejezetet szentel az egészségügyben tapasztalható korrupciónak is.

Magyarország jelenkori működésének az egyik legnagyobb tehertétele a (…) korrupció elterjedtsége és mértéke” – írják ajánlásukban a bölcsek. Ez az élet szinte minden területén megjelenik, a közbeszerzéseknél azonban különösen nagy a kísértés, hiszen évente a GDP több mint öt százalékának megfelelő összegű megrendelésekről van szó. Úgy látják, a mai rendszer számos alkalmat kínál a visszaélésekre, mert kifejezetten ösztönzi kartellek kialakulását, a közbeszerzési eljárásokat pedig könnyű manipulálni.

Az állami és önkormányzati beruházásoknál nem kis részben az „ellenőrzés, a számonkérés és a retorzió hiányosságai miatt” terjedhet a korrupció. A feltételezett visszaélésekre utal, hogy gyakran érthetetlen megoldásokat alkalmaznak, a költségek pedig nemzetközi összehasonlításban is magasak. Ez az uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseknél sincs másként, ráadásul a támogatandó programok kiválasztásánál gyakran politikai szempontok érvényesülnek.

A hatósági eljárásokban, illetve a rendvédelmi szerveknél ugyancsak gyakoriak a visszaélések – vélik a bölcsek. A hatósági engedélyezésnél az ügyfelek sokszor fizetnek a gyorsabb ügyintézésért, illetve azért, hogy valamilyen szabálytalanság felett szemet hunyjanak. Az APEH esetében ugyanez a helyzet: mindig akad, aki bőkezűen honorálja, ha az adóellenőr „nem vesz észre” valamit. A rendőrségnél pedig a vesztegetés célja a büntetőeljárásnak a gyanúsított érdekei szerinti manipulálása, valamint a szabálysértési eljárások befolyásolása lehet. A bíróságoknál és az ügyészségeknél viszont az ilyen jelenségek kivételesnek tekinthetők, bár az ajánlásban ezt sem zárják ki.

2002. december 12., a vesztegetéssel vádolt Székely Zoltán képviselő a Legfelsőbb Bíróságon
2002. december 12., a vesztegetéssel vádolt Székely Zoltán képviselő a Legfelsőbb Bíróságon

Külön fejezetet szentelnek az egészségügyben tapasztalható korrupciónak. Ennek sajátos formája, amikor politikusok a szavazatszerzés érdekében szükségtelen fejlesztéseket ígérnek. E terület jellemzője a gyógyszerrendelés befolyásolására irányuló törekvés: a gyártók az orvoslátogatókon keresztül különféle előnyök kilátásba helyezésével próbálják eladni saját termékeiket. A hálapénz kapcsán az ajánlás azt hangsúlyozza, hogy az orvosok jövedelme nálunk az átlagkeresetnek csak 1,3-szeresét éri el, míg ez az arány az unióban 2,5–3,5-szeres. Amíg ez így marad, a paraszolvenciával számolni kell.

Az viszont már maga a politikai korrupció, ha egy vállalkozásra irreálisan magas árat kényszerítenek azzal, hogy a cég az extraprofit egy részét visszacsorgassa valamely párt kasszájába. Ha az efféle ügyek valamennyi pártnál gyakorlattá válnak, az, állítják a szerzők, a demokráciát sodorja veszélybe. Az szerintük „a pártok körüli rejtett, feltáratlan és ellenőrizetlen anyagi források fenyegetik az állam stabilitását”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.