Megint elnökválasztás előtt az MTV

Érdekes fordulatot vehet pénteken a csaknem két éve eredménytelen tévéelnök-választás folyamata. Az immár hetedik fordulóban olyan személyi kombinációt is előterjeszthetnek, aminek a végén akár elnököt is választhatnak az intézmény élére.

Egyelőre minden mozgásban van az újabb, pénteki tévéelnök-választási forduló körül. A hat jelöltből – Bakó Lajos, Havasi János, Rományi Béla, Víg Zoltán, Jutasi Zoltán és Martinkó Károly – leginkább a gazdasági szakember Jutasinak lenne esélye arra, hogy megkapja a pártjelöltekből álló kuratóriumi elnökségben a baloldali és a liberális voksokat, s így a jelöltté váláshoz szükséges kétharmadot. A civil kurátorokkal kiegészült nagykuratóriumban viszont kevés az esélye a kétharmad megszerzésére, mivel a Fidesz nem támogatja, így nem lehet elnököt választani a televízió élére.

Az egyeztetések során azonban váratlan fordulat is előállt. Forrásaink szerint Czeglédi László, a kuratórium szocialista elnöke felvetette: mi lenne, ha a szokásostól eltérően két jelöltet állítanának a nagykuratórium elé? A második jelölt Bakó Lajos lehetne, aki 1999-től már állt az akkor csak jobboldali kurátorokkal működő, úgynevezett csonka kuratórium élén.

Egyes forrásaink szerint Bakót – egykori, „rendszerváltó MDF-es” múltja miatt – a Fidesz is elfogadná „átmeneti” elnöknek. A baloldalról megfogalmazódó vélemények szerint a Fidesznek a parlamenti választások után egyszerűbb lenne egy, még a baloldal által is megszavazott elnökkel levezényelni az MTV átalakítását.

Más források kevéssé tartják valószínűnek, hogy a fideszes és KDNP-s kurátorok az elnökségben ne Havasi Jánosra, a párt jelöltjére szavaznának. Balogh László, a kuratórium KDNP-s alelnöke lapunknak azt mondta: megdöbbenve tapasztalták, hogy a „szocialisták” az utolsó pillanatban újabb napirendi pontként beemelték a pályáztatási szabályzat módosítását.

– Ez nem jelenthet mást, mint hogy saját jelöltjüket akarják „átnyomni” a kuratóriumon – mondta Balogh. Baloldali vélemények szerint éppen a többes jelöléshez, és a Fidesznek is elfogadható Bakó jelöléséhez kellhet ez a módosítás. Az MTV menedzsmentjéhez közel álló másik forrásunk szerint a többes jelölés hozhat meglepetést, mert a civil kurátorok úgy érezhetik, most „van kiből” választaniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.