Bábolnán visszaáll az eredeti állapot

Egy földhivatali bejegyzés hiányában nem lép hatályba az a szerződés, amelynek alapján a bábolnai önkormányzat 85 hektár állami földet a legalacsonyabb ajánlatot tevő IKR Zrt.-nek akart bérbe adni.

Az ügy előzménye: Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója feljelentést tett Horváth Klára, Bábolna szocialista polgármestere, országgyűlési képviselő ellen. Azt állította: a polgármester 85 hektár állami földet a helyi IKR-nek adott bérbe, noha a pályázaton ez a társaság ígérte a legkisebb öszszeget. Sérelmezte, hogy a tranzakció a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) hozzájárulása nélkül történt. Budai szerint előkerült egy olyan szerződés is, amely bizonyítja: Horváth Klára 20 millió forint magánkölcsönt vett fel az IKR vezérigazgatójától.

A polgármester a dokumentumot hamisítványnak nevezte, s ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Azt mondta: azért az IKR lett a győztes, mert adót fizet Bábolnának, s évente 6-7 millió forinttal támogatja is.

A Központi Nyomozó Főügyészség hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt elindította az eljárást Horváth ellen, az MNV pedig az eredeti állapot visszaállítására szólította fel az önkormányzatot. A polgármester szerint erre azért került sor, mert az MNV kiderítette: 2006-ban, amikor az állam az önkormányzat vagyonkezelésébe adta a földet, elmaradt a változás földhivatali bejegyeztetése. Szerinte ezért a korábbi jegyző a felelős.

A rendkívüli közgyűlés tudomásul vette az MNV Zrt. döntését. A föld viszszakerül az állam tulajdonába. Horváth közölte: áll az ügyészség vizsgálata elé, s ha kell,mentelmi jogáról is lemond. Budait pedig feljelentette jó hírnév megsértése miatt. A történtek után Budai Gyula igazolva látja korábbi gyanúját, miszerint Bábolnán az állami földet jogellenesen akarták bérbe adni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.