Csórról indult és századokig íródhat A Föld könyve

Egy éve indította útjára a csóri polgármester A Föld könyvét. Nem kisebb céllal, minthogy a könyv évszázadokig tartó útja során a világ összes településének vezetője írjon bele néhány gondolatot.

– Mintha csak egy platánfát ültettem volna el: én már nem élem meg, amint hatalmassá fejlődik, viszont az utódaim gyönyörködhetnek majd a szépségében – így jellemzi „saját gyermekét”, A Föld könyvét Csete Krisztián, a Fejér megyei Csór fiatal polgármestere.

A Föld könyvének első, 2000 oldalas kötetét tavaly januárban indította útnak a polgármester. Az ötlet lényege, hogy Csórról elindulva településről településre kerül a bőrkötésű könyv, amelybe kizárólag az adott helyen éppen hivatalban lévő polgármesterek írhatnak bele.

Kötöttség alig van. A terjedelem ugyan korlátozott – településenként egy-egy oldalpár –, a téma viszont teljesen szabad. A polgármester dönti el, hogy a falujáról-városáról ír valamit, vagy inkább szentenciákat, anekdotákat, történeteket fogalmaz meg, idézeteket citál, esetleg fényképeket is ragaszt a saját oldalára – csupán az fontos, hogy személyes hangvételű legyen a kézzel írott bejegyzés.

Az első évben a tervezettnél egy kicsit lassabban haladt A Föld könyve, jelenleg a 14. állomásánál, Tóth Dezső enyingi polgármesternél jár, aki azt mondja: alaposan megfontolta, milyen szöveget írjon a neki szánt helyre, végül saját városának szubjektív bemutatását választotta. Tóth Dezső szerint idővel értékes kortörténeti dokumentum lehet a Föld könyvéből. Az enyingi polgármester a szomszédos Mezőszentgyörgy első emberének adja majd tovább a kódex méretű kötetet.

Csete Krisztián, aki Csór honlapján egy térkép segítségével követi nyomon A Föld könyvét, azzal számol, hogy néhány évig még részt kell venni a folyamatban, az első év tapasztalatai alapján például a jövőben időről időre figyelmeztetni fogja a településvezetőket, hogy adják minél hamarabb tovább a kötetet.

– Nagyjából 4-5 év alatt telhet meg az első kötet, a második részt azon a településen kell megnyitni, ahol éppen betelik – mondja Csete Krisztián. Ha minden a terveim szerint halad, 50-60 év múlva már kisteherautóval szállítják a köteteket. A honlapon egyébként követhető lesz, amikor a könyv átlép egy-egy országhatárt, amikor nyelvet vált. A kezdeményezés akkor lesz igazán sikeres, ha A Föld könyve végül a világ összes településére eljut majd. Nincs miért sietni, elvégre egy több száz éves projektről van szó.

Tóth Dezsőn, Enying polgármesterén a sor
Tóth Dezsőn, Enying polgármesterén a sor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.