Kutatói cím egyetemeknek

Január 29-ig lehet pályázni a kutatóegyetemi címre, amelyet hét-nyolc egyetem nyerhet el február 10-én. A szigorú feltételeknek az oktatási tárca szakállamtitkára, Manherz Károly szerint ennyi intézmény tud megfelelni.

A kutatóegyetemek létrehozásának célja, hogy – német mintára – elitegyetemek jöjjenek létre, olyanok, amelyek kutatási eredményeiket az oktatásba is képesek közvetíteni. Az elvárások között ezért a kiemelkedő kutatási tevékenység vagy a jelentős nemzetközi kapcsolatok mellett az erős tehetséggondozás is szerepel. A szaktárca által kiírt pályázatban be kell mutatni az intézmény tudományos eredményeit, s feltétel, hogy legalább három kutatócsoport működjön az egyetemen, a kutatásfejlesztési bevételeknek pedig az intézményi költségvetés legalább öt százalékát el kell érniük. Legalább öt doktori iskolának lennie kell, és ezekben legalább ötven hallgatónak kell tanulnia, illetve vázolni kell a tehetséggondozást segítő mentorprogramokat, szakkollégiumokat is. Az oktatók több mint felének kell tudományos fokozattal rendelkeznie.

A pályázat másik felében a jövőre vonatkozó vállalásokat kell összeírni, ezek megvalósításához kapnak majd támogatást az egyetemek. Igaz, nem automatikusan a kutatóegyetemi cím elnyerésével. Anyagi támogatást ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt pályázaton lehet elnyerni, a feltételek azonosak. – A kutatóegyetemi pályázatra csak január 11-re készült el a kormányrendelet, az NFÜ pályázata azonban már karácsony előtt elindult – magyarázza Manherz. Utóbbin 27 milliárd forintot nyerhetnek el három évre az intézmények uniós forrásból: 12 milliárdot kaphat a Közép-magyarországi régió és 15 milliárdot a vidék. (Összehasonlításul: a 69 hazai felsőoktatási intézmény össztámogatása 2010-ben 182 milliárd forint.) Pályázni február 15-ig lehet, eredményhirdetés március közepén várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.