Botránykrónika: ügyről ügyre

Költségtakarékossági okokból célszerű lenne a BRFK gazdaságvédelmi főosztályát átköltöztetni az Akácfa utcába – így elmélkedett egy rendőri vezető az újabb BKV-s ügy kapcsán. A vállalat tanácsadói szerződéseinek és végkielégítéseinek nagy részét már a rendőrség vizsgálja. Hétről hétre nő a gyanúsítottak száma, s az ügynek még messze nincs vége.

A lavinát, amely mind több volt és ma is hivatalban lévő BKV-vezetőt temetett maga alá, a KDNP fővárosi frakciója indította el a július 29-i feljelentésével, amit a cég kirívóan előnytelen szerződései és nyilvánvalóan törvénysértő végkielégítési gyakorlata miatt tettek a BRFK gazdaságvédelmi főosztályán. Augusztus 10-én már a jelenlegi vezérigazgató, Kocsis István is feljelentést tett: ő Szalainé Szilágyi Eleonóra 86 milliós végkielégítését tartotta elfogadhatatlannak. Később kiderült, nemcsak e magas összeg miatt tarthatta Kocsis törvénytelennek a volt humánpolitikai igazgató végkielégítését, hanem elsősorban azért, mert bár utalványozási joga nem volt, Szalainé maga utalványozta ki önmagának a pénzt, majd már nyugdíjasként, havi 1,5 millió forintért visszafoglalkoztatta a vállalat.

Kevéssel Szilágyiné előtt vitték el a rendőrök Sziebert Györgyöt, a cég jogi igazgatóját, aki a Budapest Airport jogi vezetőjével, Rényi-Vámos Krisztinával keveredett korrupciógyanús ügybe. A cég informatikai igazgatója pedig már haza sem jött a síelésből. Beteget jelentett, ezért nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Ezután kiderült, hogy Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes volt sajtósa, Horváth Éva munkavégzés nélkül kapott 24 millió forintot másfél év alatt a BKV-tól. Néhány nappal utána gyanúsítottként hallgatták ki Regőczi Miklóst, a BKV korábbi értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyettesét, majd Bolla Tibor, ma is hivatalban lévő gazdasági vezérigazgató-helyettest; előbbi 10, utóbbi 14 millió forintot utaltatott ki Horváth Évának a semmiért. Bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsították meg Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezetőt, aki Horváth (fiktív) munkavégzését „igazolta”.

Bodnár Zsolt, a BRFK bűnügyi vezetője korábban a Népszabadságnak nyilatkozva kuplerájnak minősítette a BKV-nál uralkodó közállapotokat. Számos esetben sem a rendőrök, sem a cég illetékesei nem találták az egyes kifizetésekhez tartozó szerződéseket és teljesítésigazolásokat. A BRFK még az eljárás kezdetén lefoglalta a vállalat kifizetési bizonylatait, így a rendőrség azt már pontosan tudja, ki (illetve mely cégek) mekkora öszszeget kaptak. A kérdés csak az, milyen munkát végeztek a BKV-nak, s amit végeztek, arra szüksége volt-e, illetve érte annyit, mint amennyit számláztak érte?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.