Csak a töredék jutott

Magyarország eddig összesen 11,6 millió tonna szén-dioxidkvótát értékesített. (Ha nem érjük el a számunkra meghatározott szén-dioxid-kibocsátást, a megtakarítást eladhatjuk a kvótán felül szennyezőknek.) 2008-ban Belgiumnak 2 millió, Spanyolországnak 6,6 millió tonna kvótát értékesítettünk.

Tavaly nyáron 3 millió tonnát adtunk el egy japán cégnek. A három ügyletből Magyarországnak 36,2 milliárd forint bevétele származott. A szerződésekben vállaltuk, hogy a befolyt pénzt mérhető zöldberuházásokra fordítjuk. Ehhez kellett felállítani a Zöld Beruházási Rendszert, amin keresztül pályázatokon pénzt lehet nyerni klímavédelmi beruházásokra. A környezetvédelmi tárca ezt a rendszert – a zöldek sürgetésére – 2009 júliusában indította el.

Magyarország egyébként már több éve tárgyalt a japánokkal, de mivel a belga és a spanyol ügyletek után késlekedett a Zöld Beruházási Rendszer elindításával, illetve a bevétel felhasználása sem volt átlátható, Japán végül Csehországtól vett 40 millió tonna szén-dioxid-kvótát 110 milliárd forint értékben. Nekünk a japán pénz töredéke jutott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.