Számháború az egészségügyben

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke – e szervezet nevében – arra szólította fel a kórházakat, hogy bojkottálják az egészségügyi tárca által kiírt „Év Kórháza Díj” pályázatot, mivel cinikusnak tartja azt a pályázati feltételt, amely szerint a résztvevő kórházaknak nem lehet hatvan napnál korábbi adósságuk.

Csiba Gábor – aki a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának politikusa, egyben a Kereszténydemokrata Néppárt országos elnökségének tagja – lapunk érdeklődésére egyebek mellett közölte: bár megérkezett az egészségügyi ellátók számlájára a tavaly októberi tárgyalások eredményeként beígért 39,5 milliárd forint, amelyet a kórházak tartozásaik rendezésére használtak fel, ez azonban – a minisztérium állításával ellentétben – nem többletpénz, hanem előre hozott kifizetés. A stra tégiai szövetség elnöke elmondta: januárban ugyan még egyszer kapnak juttatást az elvégzett munkájukért az egészségügyi intézmények, de ez az év valamelyik hónapjától hiányozni fog. A kórházigazgató hangsúlyozta: véleménye szerint a kórházi tartozások előreláthatólag tavasztól újra növekedni fognak.

Az Egészségügyi Minisztérium tegnapi közleménye mindazonáltal leszögezi, hogy a kormány maradéktalanul teljesítette a Csiba Gábor által is aláírt és valamennyi kórházi szövetséggel megkötött, tavaly októberi megállapodást. Ennek megfelelően 10,5 milliárd forint többletforrást kaptak az egészségügyi intézmények – októberben 4,5 milliárdot, januárban pedig hatmilliárdot.

Januárban egyhavi pluszfinanszírozásban részesültek – emlékeztet a tárca közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.