Kuruc.info-per: terhelő vallomást tett magára Tomcat

A Székesfehérvári Városi Bíróságon tegnap folytatódott az úgynevezett Kuruc.infoper. Polgár Tamást – a Tomcatként ismert radikális bloggert – ugyan tanúként hallgatták meg, de könnyen vádlott lehet belőle.

Tanúk meghallgatásával folytatódott pénteken Székesfehérváron az úgynevezett Kuruc.info-per, amelyben a Fővárosi Főügyészség személyes adatokkal való visszaéléssel, valamint nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazással vádolja M. Balázst, aki a vádirat szerint 2006-ban a Kuruc.info főszerkesztője volt.

Amint arról beszámoltunk, a 2006 őszi budapesti zavargásokat követően négy fővárosi bíró és egy ügyész személyes adatai – lakcímük, mobiltelefonszámuk, egyiküknek a fényképe is – kerültek fel a Kuruc.info weboldalra, amelynek következtében az érintett személyeket telefonon és levélben többen megfenyegették, zaklatták. Ugyanebben az időszakban a portálon a zavargásokban részt vevőkkel szemben eljáró bírákat és ügyészeket több cikkben is hazaárulóknak, vérbíráknak titulálták.

M. Balázs már a bírósági eljárás elején közölte, hogy nem kíván vallomást tenni, mint ahogy az ügyészi, bírói és védői kérdésekre sem fog válaszolni. Balsay Szabolcs, a vádlott ügyvédje kérdésünkre elmondta, ügyfele tagadja, hogy ő lett volna a Kuruc.info főszerkesztője, és nem ismeri el a terhére rótt bűncselekmények elkövetését sem.

Az ügyészség részben arra a tényre alapozza a vádat, hogy a Kuruc.info hirdetéseit a Hunmédia Kft. szervezi, ennek a cégnek pedig M. Balázs a többségi tulajdonosa és ügyvezetője. A vád legfőbb tanúja Polgár Tamás (Tomcat), aki maga jelentkezett az ügyészségen azzal, hogy tárgyi bizonyítékokkal tudja igazolni: a kérdéses időszakban valóban M. Balázs volt a Kuruc.info főszerkesztője. Bár Polgár bevallása szerint perben és haragban áll a vádlottal, ám a témában megszólalva elfogulatlannak érzi magát. Ezt azzal indokolta: egyetért a vitatott cikkben szereplő állításokkal, a bírák és ügyészek adatainak nyilvánosságra hozásával. Sőt Tomcat – magát is bevádolva – közölte:ő is részt vett az írás összeállításában, amelynek minden szavát ma is vállalja. Kifejtette: azért jelentkezett tanúnak, mert szégyenletesnek tartja, hogy M. Balázs, aki korábban büszkén vállalta, hogy a Kuruc.info főszerkesztője, 2006 ősze óta – félve az esetleges jogi következményektől – névtelenségbe burkolódzik, és igyekszik eltüntetni minden nyomot, ami főszerkesztői tevékenységét igazolná. Tomcat számos cikket mutatott be a bíróság előtt, amelyek még 2006 ősze előtt jelentek meg a kuruc.infón, és azokon M. Balázs több alkalommal is főszerkesztőként jelölte meg magát.

Polgár Tamás a tárgyaláson azt állította, a munkakapcsolatuk 2006 végén amiatt szűnt meg, hogy túl alacsonynak találta a Kuruc.infón megjelent írások színvonalát. Két évvel később végleg megromlott a viszonyuk, amikor egy Tomcatet gyalázó írás jelent meg a weboldalon, ami miatt a blogger személyiségi jogi pert is indított M. Balázs ellen. A Kuruc.infoper további tanúk és a sértettek meghallgatásával folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.